X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
19/07/2019 |  22:00 ⇒ 22:17 | Izvor: RTRS

Duplo veći brod može proći ispod mosta, nego što može uploviti u Neum

Najveći gaz broda koji može uploviti u Neum je 5,5 metara, odnosno dužine do 100 metara a u BiH, prema riječima kapetana Neumske kapetanije ne postoji nijedno plovilo u registru preko 12 metara.
Most (N1) -
Most (N1)

- Ispod Pelješkog mosta je ostavljen toliki prolaz, tako da duplo veći brod može proći kroz prolaz, nego što može uploviti u Neum - objašnjava za N1 kapetan Neumske kapetanije Stojan Šutalo.

Naime, maksimalna dužina koja može da uplovi u Neum je do 100 metara, a ispod mosta mogu proći mnogo veći brodovi.

Peljar je međunarodni priručnik koji služi pomorcima da bi lakše pristali na sva urbana i neurbana mjesta na svijetu. Prema tom priručniku, najveći gaz broda koji može uploviti u Neum je 5,5 metara, odnosno dužine do 100 metara a u BiH, prema riječima kapetana Neumske kapetanije ne postoji nijedno plovilo u registru preko 12 metara.

- U kapetaniji koja upravlja ovim akvatorijem ima registrirano oko 200 plovila, međutim nisu oni svi u Neumu, nalaze se od Crne Gore do Istre. To su građani BiH koji registriraju ovdje, a odmaraju se na nekim drugim lokacijama i tamo koriste ta plovila. Nijedno plovilo u registru nemamo preko 12 metara - rekao je Šutalo.

Posljednji put brod dužine 100 metara u Neum je uplovio 2003. godine i prema riječima kapetana Šutala koji je tada bio sa njima, nakon što je zapuhao vjetar posada je pobjegla iz zaljeva.

- 2003. je prvi vojni brod oko 100 metara, San Nikolas, američke armade uplovio je u Neum, oni su se tu usidrili, imali su remorkere, zapuhao je noću vjetar, i ta velika armada je pobjegla glavom bez obzira iz Zaljeva - objašnjava prvi čovjek Neumske kapetanije.

Naime, brod prilikom sidrenja mora baciti četiri svoje dužine kako bi mogao nesmetano da kruži, a zbog orkanskih vjetrova koji ovdje duvaju velika mogućnost je da će se brod nasukati.

Šutalo je istakao da nije problem prolazak ispod mosta, nego uplovljavanje u Neum:

- Ispod Pelješkog mosta je ostavljen toliki prolaz da duplo veći brod može proći ispod mosta nego što može uploviti u Neum.

Takođe je istakao da osim što u BiH nema velikih brodova, ne postoji ni Zakon o vodnom prometu na bh. nivou.

Izvor: banjalukain.com/N1