X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
19/07/2019 |  22:44 | Izvor: TANЈUG

Strani mediji o Haradinajevoj ostavci

Više stranih medija je izvijestilo o ostavci Ramuša Haradinaja kao i da je podnio neopozivu ostavku nakon što ga je sud u Hagu pozvao na saslušanje.
Ramuš Haradinaj (AP/ARMEND NIMANI) - Foto: AP
Ramuš Haradinaj (AP/ARMEND NIMANI)Foto: AP

Bi-Bi-Si podsjeća da je Haradinaj bio "pobunjenički komandir" tokom sukoba na Kosmetu 1998. i 1999. godine, i prenosi Haradinajevu izjavu da je imao izbor da li će se pred sudom pojaviti kao premijer ili kao građanin.

Prenose i da je Haradinaj demantovao optužbe za koje ga Hag tereti, dodajući i da je već dva puta oslobođen optužbi.

Bi-Bi-Si navodi da će, prema riječima Haradinaja, saslušanje biti održano iduće nedjelje.

Britanski servis podsjeća i da je specijalni Sud za zločine "Oslobodilačke vojske Kosova" formiran 2015. godine uz podršku Evropske unije i da će istraživati ratne zločine protiv etničkih manjina i političkih protivnika na teritoriji Kosova i Metohije.

O Haradinajevoj ostavci izvijestili su i francuski mediji, a Frans 24, je objavio tekst u čijem naslovu Haradinaja naziva po njegovom ratnom imenu - Rambo.

Tamošnji mediji prenose da je Karla Del Ponte svojevremeno nazivala Haradinaja "gangsterom u uniformi".

Pored ostavke, mediji su se bavili i Haradinajevom prošlošću i navode da se on prije premijerske dužnosti bavio građevinom, a radio je kao izbacivač i trener borilačkih vještina.

Kineska Sinhua izvijestila je o Haradinajevoj ostavci pozivajući se na izvještaje RTS-a.

Vijest o Haradinajevoj ostavci prenose agencije Rojters, AP, kao i turska televizija Dejli Sabah, agencija Anadolija, Njujork tajms i drugi.

Mediji podsjećaju da je Haradinaj već dva puta oslobođen optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti protiv nealbanskih manjina na teritoriji KiM u toku sukoba krajem `90-ih godina, te da je hapšen 2017. godine u Francuskoj po srpskoj potjernici, ali da je oslobođen u junu te godine.