latinica  ћирилица
20/07/2019 |  09:24 | Autor: SRNA

Bih-CG: Ugovoreno 38 projekata vrijednih 9,3 miliona evra

U okviru Programa prekogranične saradnje BiH i Crne Gore do sada je ugovoreno 38 projekata vrijednosti 9,3 miliona evra, koji su doprinijeli unapređenju kvaliteta života u pograničnom području kroz zajedničke akcije u oblastima turizma i ruralnog razvoja, zaštite životne sredine, zapošljavanja, kažu iz Kancelarije za evropske intregracije Crne Gore.

Projekti su doprinijeli i društvenoj koheziji, te povezivanju ljudi i institucija u pograničnom području, poručeno je na promociji programa u Žabljaku i Tivtu.

Ukupna sredstava za IPA Program prekogranične saradnje BiH-Crna Gora 2014-2020. iznose 8,4 miliona evra, a u okviru IPA dva finansijske perspektive objavljena su dva poziva za dostavljanje prijedloga projekata.

Kroz prvi poziv podržana su tri projekta ukupne vrijednosti nešto više od milion evra, dok je postupak ocjenjivanja projektnih prijedloga u okviru drugog poziva u završnoj fazi, za koji je na raspolaganju skoro 4,4 miliona evra.

Predstavnici operativnih struktura Programa su najavili treći poziv za dostavljanje prijedloga projekata, koji će biti objavljeni u drugoj polovini naredne godine.

Cilj promotivnih aktivnosti je širenje informacija o mogućnostima koje pruža Program i ostvarenim rezultatima i planovima za naredni period, te animiranje potencijalnih aplikanata iz programskog područja za aktivnije učešće u ovom programu.

Organizatori promotivnih skupova su Kancelarija za evropske integracije Vlade Crne Gore i Direkcija za evropske integracije BiH u ulozi operativnih struktura za sprovođenje Programa, u saradnji sa opštinama Žabljak i Tivat.

Na skupovima su učestvovali predstavnici lokalnih samouprava, javnih ustanova i preduzeća i nevladinih organizacija iz 14 opština obuhvaćenih Programom.