X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
20/07/2019 |  11:25 | Izvor: SRNA

Od slijetanja na Mjesec 50 godina (FOTO)

Šef ruske države koroporacije "Roskosmos" Dmitri Rogozin čestitao je šefu američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije /NASA/ Džimu Brajdenstajnu 50 godina od slijetanja američkih astronauta na Mjesec.
Baz Oldirn na površini Meseca 20. jula 1969. (Foto:Gettyimages / NASA) -
Baz Oldirn na površini Meseca 20. jula 1969. (Foto:Gettyimages / NASA)

- Prije 50 godina Nil Armstrong, Baz Oldrin i Majkl Kolins ušli su u udžbenike istorije istraživanja svemira. Oni su se pridružili velikim pionirima koji su se usudili da krenu na put u nepoznato kako bi pomjerili granice do tada poznatog svijeta za cijelo čovječanstvo - naveo je Rogozin.

On ističe da je potrebno odati poštu svim radnicima NASE koji su prošli kroz niz neuspjeha i tragedija i koji su uspjeli da naprave "Saturn-5", prvo lansirno teško vozilo i letjelicu "Apolo".

- Njihovi zajednički napori, vještine i znanje rezultirali su pouzdanom raketom i svemirskim sistemom, koji je omogućio primjenu projekta `Sojuz-Apolo` u godinama koje su uslijedile - naveo je Rogozin.

On je izrazio uvjerenje da je zajednički cilj sada nastaviti misiju velikih prethodnika, obogatiti zaostavštinu i prevazići sve teškoće na Zemlji kako bi se nastavilo širenje čovječanstva u svemir, prenio je TASS.

Astronauti NASE Nil Armstrong i Baz Oldrin su 20. jula 1969. godine prvi stupili nogom na površinu Mjeseca.