latinica  ћирилица
20/07/2019 |  13:14 ⇒ 14:23 | Autor: SRNA

Terorista Јašarević tražiće uslovnu slobodu

Terorista Mevlid Јašarević, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog napada na Ambasadu SAD u Sarajevu, za šest mjeseci steći će zakonsko pravo da podnese zahtjev za uslovni otpust, piše Avaz.
Mevlid Јašarević - Foto: Beta/AP
Mevlid ЈašarevićFoto: Beta/AP

Prema navodima Avaza, Јašareviću ide u prilog dobro vladanje u zatvoru, a do sada nije napravio nijedan prekršaj zbog čega bi bio kažnjavan.

- Svjesni smo da je osuđen za terorizam, da je riječ o teškom krivičnom djelu, ali to ga ne sprečava da tražimo otpust. To je njegovo zakonsko pravo - ispričao je Avazov sagovornik, koji redovno posjećuje Јašarevića u zatvoru.

Јašarević, nekadašnji pripadnik vehabijske zajednice u BiH, nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, a do sada je odslužio skoro sedam godina.

Zakon mu garantuje da sa odsluženih sedam i po godina može da traži otpust. Samo mali prekršaj vraća ga zatvor.

Avaz navodi da Јašarević više nema radikalne stavove zbog kojih je i napao Ambasadu SAD i ranio policajca, a više se ne druži ni sa pripadnicima vehabijske zajednice u BiH.

- Ima bradu, ali nije velika, tzv. vehabijska kovrčava brada. On se skroz povukao. Čita knjige i crta. Najvažnije je da je sačuvao brak i porodicu. Žena ga s djecom svaka dva mjeseca posjećuje u Zenici - rekao je sagovornik Avaza.

Јašarević je pravosnažno osuđen krajem 2012. godine zbog napada na američku Ambasadu 28. oktobra 2011.

On je tada ispalio 105 metaka i teško ranio pripadnika policije Mirsada Velića, koji je radio na osiguranju Ambasade.

Prvobitno je bio osuđen na 18 godina, ali mu je kasnije kazna preinačena.