latinica  ћирилица
20/07/2019 |  13:19 ⇒ 14:50 | Autor: sputniknews.com

Ambasador Crne Gore u UN vrijeđao đakona: SPC nije crkva

Crnogorski ambasador u Ujedinjenim nacijama Milorad Šćepanović izvređao je đakona Srpske pravoslavne crkve Konstantina Dojića.
Ambasador Crne Gore u UN vrijeđao đakona: SPC nije crkva (Foto: Sputnik / Nebojša Popović) -
Ambasador Crne Gore u UN vrijeđao đakona: SPC nije crkva (Foto: Sputnik / Nebojša Popović)

Crnogorski ambasador u UN Milorad Šćepanović, u okviru 41. sjednice Savjeta za ljudska prava UN u Ženevi, izvrijeđao je đakona Srpske pravoslavne crkve Konstantina Dojića. Skandal se, kako prenosi portal IN4S, desio tokom priče o vjerskim slobodama i pravima Crkve, kada je Šćepanović prekinuo u diskusiji đakona Dojića, pokušavajući da ga isprovocira.

- Vaša ekselencijo, vaša vlada konfiskuje crkvenu imovinu u Crnoj Gori - kazao je Dojić.

- Ne, dragi moj, znaš li ti uopšte šta je to konfiskacija. Rođen si poslije tog vremena, znaš kada se to dešavalo - dodao je Šćepanović.

- Može biti da ste vi rođeni u ono vrijeme kada su konfiskovali ekonomsku imovinu Crkve, a sada konfiskuju njenu imovinu, kulturno nasljeđe. U vrijeme kad ste vi rođeni, pobili su sve sveštenike u Crnoj Gori — 180 sveštenika je ubijeno - odgovorio je đakon.

Uslijedila je reakcija Šćepanovića.

- Stvarno? Nisam star kao tvoj otac, da se toga sjećam - rekao je neprimjerenim tonom Šćepanović.

Đakon Dojić je potom uputio nekoliko pitanja crnogorskom predstavniku.

- Zašto mi vaša vlada ne da privremeni boravak u Crnoj Gori već sedam godina? Zašto me vaša vlada mrzi? Zašto vaša vlada misli da nemam pravo da postojim u Crnoj Gori? - upitao je Dojić.

- Pitajte nadležne u Crnoj Gori - odgovorio je Šćepanović.

- Vi ste nadležna vlast - uzvratio je Dojić.

Šćepanović se pozvao na vladavinu prava, tvrdeći da je Crna Gora država vladavine prava.

- Nije, samo je ’u oblandi‘ demokratija. Vlada Crne Gore ne poštuje sudske odluke Crne Gore, Evropska unija je to stavila u izvještaj - odgovorio je đakon Dojić, nakon čega je Šćepanović demonstrativno napustio sjednicu uz povike: SPC nije crkva, već politička organizacija!