latinica  ћирилица
20/07/2019 |  18:21 ⇒ 21/07/2019 | 10:32 | Autor: RTRS

Dodik: Rješavati postojeća otvorena pitanja sa Hrvatskom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH u narednih osam mjeseci biće iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić. Prema načelu rotacije, na tom mjestu zamijenio je srpskog člana Milorada Dodika.

Dodik je poručio da je Republici Srpskoj u interesu da rješava otvorene probleme sa Hrvatskom, a ne da tema razgovora bude Pelješki most koji je na hrvatskoj teritoriji. Dodaje, treba da se usmjerimo na rješavanje postojećih problema poput granice kod Kostajnice, izgradnje mosta u Gradišci, odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori. On je za ATV rekao da će se vjerovatno u Predsjedništvu BiH pokušati naći neki način da se izvrgne odluka Narodne skupštine o zaštiti vitalnog entitetskog interesa u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta, ali da je spreman da svaki put to pitanje vrati u Parlament.

Pelješki most za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, isključivo je unutrašnje pitanje Hrvatske. Na tom projektu angažovana su velika sredstva EU i kineske kompanije koje su prisutne u Srpskoj, zbog čega je, kaže, Srpskoj u interesu da riješi sva otvorena pitanja sa susjednom Hrvatskom. Ovo nije nikakav dug lideru HDZ-a Draganu Čoviću, kategoričan je Dodik, koji podsjeća da su Srbi i Hrvati kroz istoriju imali mnogo teških trenutaka, ali i da su u ovom trenutku riješili svoja pitanja u pogledu odnosa država.

- Hrvatska je država hrvatskog naroda, a Srbija srpskog naroda. Republiku Srpsku doživljavam kao državu našeg naroda ovdje, svjestan istovremeno političke uloge i značaja hrvatskog naroda u BiH. U okviru toga mi pokazujemo primjer na koji način ćemo graditi te odnose. Mislim da budućnost upravo pripada odnosima koje smo izgradili Čović i ja, odnosno politički pokret koji nas slijedi - rekao je Milorad Dodik.

Dodik je za Večernji list, bh. izdanje, ocijenio da bi bošnjačka politička elita mogla promijeniti stvari u BiH, ali za to, kaže, ne postoji spremnost, jer žele dominaciju nad Hrvatima, a zatim i nad Srpskom i Srbima. Prema njegovim riječima, iz Sarajeva uvijek traže novi konflikt, ali se, upozorava, grdno varaju oni koji misle da Srbi jadikuju što tamo nije formirana vlast.

- Fukcionisanje Predsjedništva BiH se ne može posmatrati van činjenica da nisu konstituisani Savjet ministara i parlament. Činio sam sve da pokušam da stvorim novu dinamiku u BiH, ali nisam uspio, prvenstveno u vezi sa utvrđivanjem kandidatkog statusa za članstvo u EU. U Sarajevu su odlučili da ne uspostave vlast i mi smo izgubili priliku da ove godine dobijemo status kandidata - naveo je srpski član Predsjedništva BiH.

Interes Srpske je, kaže Dodik, formiranje vlasti na nivou BiH, što mjesecima opstruiše SDA koja krivicu pokušava da prebaci na SNSD. Oni koji mjesecima blokiraju formiranje Savjeta ministara - SDA, pozivaju SNSD da "prestane sa opstrukcijom rada Parlamentarne skupštine BiH". 

Staša Košarac (SNSD) ističe da je potpuno jasno da politika vrha SDA blokira konstituisanje zajedničkog nivoa vlasti, postavljanjem nepostojećih uslova i prebacujući lopticu na SNSD.

- Vidljivo je da oni žele da što duže ostanu na vlasti sa labilnim partnerima iz Republike Srpske - SDS-om i PDP-om, da bi institucije na nivou BiH stavili u funkciju svojih politika - kaže šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Staša Košarac.

Lider Socijalističke partije Petar Đokić smatra da SDA treba da preispita svoj stav u vezi sa formiranjem Savjeta ministara BiH i doprinose njegovom ubrzanom formiranju da bi na taj način i Parlamentarna skupština BiH bila stavljena u funkciju.

I HDZ BiH ocjenjuje da su bošnjački politički predstavnici iz SDA jasno i nedvosmisleno spremni da u korist vlastitih žrtvuju strateške i infrastrukturne interese cijele BiH.

A, prema mišljenju bivšeg predsjednika Parlamenta Srpske Dragana Kalinića, Dodik je u proteklih osam mjeseci predsjedavanja, otvarajući brojna pitanja suštine funckionisanja Predsjedništva, uspio da razbije stereotip o Predsjedništvu kao učmaloj i gotovo protokolarnoj instituciji.

- Uprkos svim kontroverzama, proteklih osam mjeseci predsjedavanja Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH nije nikoga ostavilo ravnodušnim. Polazeći od onoga što jeste Predsjedništvo po izvornom Dejtonskom sporazumu, Dodik je u praksi jasno stavio do znanja da ta institucija ne može biti nekakva politička nadstruktura, prije svega, u odnosu na Republiku Srpsku i njene ključne interese - kaže Dragan Kalinić.

Beskompromisna zaštita interesa Republike Srpske na nivou BiH i šire, te nastavljanje autentične politike na regionalnom i međunarodnom planu, za Kalinića, razlozi su da Dodik tako nastavi do kraja četvorogodišnjeg mandata.