latinica  ћирилица
20/07/2019 |  19:17 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Trebinje domaćin najboljim amaterskim pozorištima

Trebinje će, narednih sedam dana, živjeti festivalski život. Počinje 62. Festival festivala, jedinstvena smotra najboljih amaterskih pozorišnih ostvarenja iz regiona.

Festival međunarodnog karaktera osnovan je pedesetih godina prošlog vijeka, a najjužniji grad Srpske domaćin je po 39. put.

Pozorišna publika, u narednih sedam festivalskih dana moći će da pogleda sedam najbolje ocijenjenih amaterskih predstava iz šest bivših jugoslovenskih republika. Festival, kao olimp pozorišnog amaterizma, sastavni je dio Trebinjskog kulturnog ljeta, i jedan je od stubova na kojima počiva kulturni kalendar Trebinja.

Zoran Milošević, načelnik odjeljenja za društvene djelatnosti, kaže da su svi dosadašnji učesnici veoma zadovoljni što su imali priliku da se iskažu na ovom festivalu.

Amatere umjetnike koji su nastupali stručno prate i savjetodavno i kritički, najpriznatija pozorišna rediteljska imena. Selektovanje je izostavljeno, s obzirom na to da učestvuju najuspješnija pozorišna ostvarenja zemalja regiona.

Dramski pisac i član stručnog žirija Željko Hubač kaže da pozorišta koje žele da dođu u Trebinje, treba da budu  ambiciozna, da ulažu u produkciju.

Poslije zvaničnog podizanja zavjese, na 62. smotriu amaterskih pozorišta, večeras će se trebinjskoj publici predstaviti pozorište iz Visokog. Slijede pozorišnje trupe iz Skoplja, Sv.Filipa i Јakova iz Hrvatske, Kule, Kolašina, Crvenke i Trebinja. Na kraju festivala, stručni žiri najuspješnijim pojedincima i pozorištima dodijeliće zlatne maske, kao najvrednije festivalske nagrade. U okviru pratećeg programa, predviđene su izložbe, promocije knjiga i muzičko-scenski performansi na otvorenom.