latinica  ћирилица
20/07/2019 |  20:30 ⇒ 20:35 | Autor: RTS

Veselji: Haški pozivi udarac za OVK, izbori neizbježni

Predsjednik Skupštine samoproglašenog Kosova i lider PDK Kadri Veselji reagovao je nakon novih poziva iz Specijalnog suda za bivšeg portparola OVK Јakupa Krasnićija i bivšeg člana Vrhovnog štaba Sokolja Bašotu, ocijenivši da je to udarac za OVK i njenu borbu, prenose kosovski mediji.
Kadri Veselji (Foto: RTV Kim) -
Kadri Veselji (Foto: RTV Kim)

Kadri Veselji je, kako prenosi RTK naveo da je "sa žaljenjem" primio vijest o pozivu Specijalnog suda za Јakupa Krasnićija, nakon što je prethodno pozvani i bivši načelnik štaba OVK Bislim Zurapi, bivši komandant Operativne zone Dukađini Ramuš Haradinaj, kao i nekadašnji pripadnik OVK Sokolj Bašot.

- Ovo je udarac za moje drugove, OVK i našu borbu, ali siguran sam da ćemo i ovaj izazov zajedno prevazići sa hrabrošću i ojačati od njega - napisao je Veselji na svojoj Fejsbuk stranici.

Izbori neizbježni, DPK spremna za izbore

Veselji je izjavio da su prijevremeni parlamentarni izbori neizbježni i da je DPK spremna za izbore kad god budu zakazani.

On je na konferenciji za novinare po dolasku iz zvanične posjete SAD rekao da sada treba razgovarati o vremenu održavanja izbora.

Rekao je da je ostavka premijera Ramuša Haradinaja bila lična odluka i da o tome nisu ranije obaviješteni.

- Odluka bivšeg premijera da podnese ostavku je lična odluka i kao takvu smo je primili, uprkos činjenici da nismo dobili nikakvo prethodno obavejštenje ili bili konsultovani. Vanredni izbori su neizbježni. Demokratska partija Kosova je spremna za izbore, kad god budu zakazani. Ono o čemu se sada može razgovarati je samo vrijeme kada treba da se održe - kazao je Veselji.

On je rekao da će o tome u skladu s ustavom i zakonima na snazi imati i konsultacije sa dosadašnjim koalicionim partnerima i sa drugim političkim strankama.