latinica  ћирилица
21/07/2019 |  08:16 ⇒ 13:28 | Autor: SRNA

Modriča: Osveštani svetosavski dom i spomen-soba za 36 boraca

U Koprivni kod Modriče osveštani su Svetosavski dom i spomen-soba za 36 boraca Vojske Republike Srpske poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Protojerej-stavrofor Јadranko Stojanović, paroh u Koprivni, rekao je da su mještani Koprivne i Koprivnske Trebave, opština, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i Ministarstvo civilnih poslova BiH obezbjedili 243.000 KM za izgradnju Svetosavskog doma, u kojem se nalazi spomen-soba.

Stojanović, koji je bio inicijator gradnje objekta, je istakao da su većinu novčanih sredstava obezbijedili mještani i tako se na najbolji način odužili stradalim borcima.

Petar Despotović, čiji je sin Željko poginuo u proteklom ratu, rekao je sinoć novinarima da će spomen-soba i spomenik, koji je ranije izgrađen u porti crkve Svete Petke, biti mjesta gdje će se poklanjati sjenima svoga sina i svih stradalih boraca za Republiku Srpsku.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Željko Terzić rekao je da se na ovaj način mještani, Srpska pravoslavna crkva, Boračka organizacija i lokalna uprava simbolično odužuju stradalima za Republiku Srpsku i šalju poruku da njihova žrtva nije bila uzaludna.

Zamjenik načelnika Modriče Nikola Savić rekao je da spomen-obilježja služe da sadašnje i buduće generacije podsjećaju na borce koji su za odbranu svojih ognjišta i Republike Srpske dali najvrednije što su imali.

Sela Koprivna i Koprivnska Trebava imaju 367 domaćinstava sa blizu 1.000 stanovnika.