latinica  ћирилица
21/07/2019 |  08:23 ⇒ 10:38 | Autor: SRNA

Kosovska policija uhapsila Srbina na Јarinju

Goran Stanišić, koji je uhapšen na administrativnom prelazu Јarinje zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, prebačen je u pritvorski centar u Prištinu gdje će biti saslušan pred nadležnim tužiocem, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova.

Prema informacijama iz tužilaštva, od suda će biti zatraženo da Stanišiću odredi jednomjesečni pritvor.

Iz Specijalnog tužilaštva Kosova saopšteno je da se Stanišić sumnjiči da je tokom sukoba na Kosovu i Metohiji navodno ubio više desetina civila u opštini Lipljan.

Srbin Goran Stanišić uhapšen je na Јarinju pod optužbom za navodne ratne zločine, čime je počela očekivana hajka na Srbe na Kosovu i Metohiji, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je naveo da je je Stanišić, prema raspoloživim informacijama, uhapšen juče u popodnevnim satima pred suprugom i sestrom i odvezen za Prištinu.

- Očigledna je namjera Prištine da se, zbog poziva vođama terorističke OVK za Hag, napravi svojevrsna kontrateža, zarad smirivanja sopstvene javnosti, ali i da bi pred međunarodnim institucijama i medijima ponovo pokušali da stvaraju lažnu sliku o Srbima kao zločincima - naveo je Đurić u pisanoj izjavi.

Stanišić je često dolazio na KiM, posljednji put prije mjesec dana, i do sada nije imao nikakvih problema prilikom prelaska administrativnih prelaza.

Đurić je hapšenje Stanišića ocijenio kao još jedan u nizu primjera zastrašivanja Srba radi dovršetka etničkog čišćenja južne srpske pokrajine, a naročito sjevera.

- Najoštrije osuđujemo hapšenje Gorana Stanišića i aktiviranje nekakvih tajnih spiskova i lažnih optužnica privremenih prištinskih institucija i zahtijevamo njegovo hitno puštanje na slobodu - poručio je Đurić.

On je naveo da su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i država obezbijedili svu pravnu pomoć porodici Stanišić.

Stanišić je raseljeno lice sa Kosova i Metohije, a od 1999. godine živi u selu Međulužje kod Mladenovca, gdje živi i Bogdan Mitrović koji je, prema Đurićevim riječima, simbol hapšenja na osnovu tajnih optužnica Prištine i lažnih svjedočenja kosmetskih Albanaca.