latinica  ћирилица
21/07/2019 |  09:45 | Autor: SRNA

NATO traži da Iran pusti britanski tanker

NATO je osudio pljenidbu brodova u Ormuskom moreuzu, ističući da takvi incidenti predstavljaju izazov međunarodnoj slobodi plovidbe.

Alijansa je podržala diplomatsko angažovanje između Londona i Teherana.

- Osuđujemo pljenidbu dva komercijalna broda u Ormuskom moreuzu. Apelujemo na Iran da odmah oslobodi brodove i posadu - navodi NATO.

- Britanija je bila veoma jasna kada je rekla da je njen prioritet riješiti situaciju dijalogom i diplomatijom. NATO podržava sve diplomatske napore na rješavanju situacije. Svi saveznici su zabrinuti zbog destabilizirajućih aktivnosti Irana - navodi se u saopštenju.

Iranske vlasti zaplijenile su dva broda 19. jula, od kojih je jedan registrovan u Liberiji, a drugi je tanker koji je plovio pod britanskom zastavom.

Liberijski brod je pušten nakon kraćeg vremena, ali je brod koji je plovio pod britanskom zastavom "Stena Impero" zaplijenjen i prebačen u iransku luku.

Brod je zaplijenjen nakon što se sudario sa iranskim ribarskim brodom.

Iranski zvaničnici optužili su posadu britanskog tankera da je isključio uređaje za pozicioniranje čime je prekršio propise plovidbe u Ormuskom moreuzu, podsjeća Sputnjik.