X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
21/07/2019 |  09:51 ⇒ 12:13 | Izvor: TANЈUG

Galijašević: Zapad i dalje koristi Haradinaja za sopstvene interese

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević smatra da je Zapad zainteresovan za to da na vlasti na Kosovu ostane protivrječni političar kao što je Haradinaj.
Ramuš Haradinaj - Foto: AFP
Ramuš HaradinajFoto: AFP

Galijašević navodi da su Vašington i Brisel zainteresovani da na vlasti ostane jedan takav političar koji bi pomagao Zapadu kako bi se vršio pritisak na Srbiju i istisnula Rusija sa Balkana.

- Zapadne vlade su partneri i saučesnici u zločinima OVK i njihovih vođa kao što su Haradinaj, Tači i drugi. Zajedno su realizovali "projekat Kosovo", koji je podrazumijevao progon Srba, stvaranje kvazi države i institucija koje bi bile paravan za organizovani kriminal, trgovinu oružjem i drogom - kaže Galijašević za dnevnik Rosijskaja gazeta.

Pri tome je Zapad "zatvarao oči" na trgovinu ljudskim organima, a sada se još spokojnije odnosi prema njihovoj ratničkoj retorici, dodao je on.

Po mišljenju Galijaševića, "Zapad, a prije svega SAD i Njemačka, namjeravaju i dalje da koriste Haradinaja za sopstvene interese. I čime on može za njih da bude vrijedan? Samo učešćem u međuetničkim sukobima koje oni planiraju, sa ciljem da se oslabi uticaj i uloga Srbije na Balkanu i stvarenjem prijetnje po teritorijalnu cjelovitost Srbije".

Zapad smatra da je pritisak na Srbiju najbolji način da se očuva "državnost" Kosova, a takođe ograniči uticaj Rusije na Balkanu, smatra on.