latinica  ћирилица
21/07/2019 |  10:01 ⇒ 12:11 | Autor: SRNA

Priština: 48 časova policijskog zadržavanja uhapšenom Srbinu

Goranu Stanišiću, raseljenom Srbinu iz sela Slovinje kod Lipljana, koji je uhapšen zbog navodnog ratnog zločina, određeno je policijsko zadržavanje u trajanje od 48 časova, rekao je njegov advokat Miro Delević.
Policija samoproglašenog Kosovo - Foto: TANЈUG
Policija samoproglašenog KosovoFoto: TANЈUG

- U narednih 48 časova biće održana sjednica Sudskog vijeća Posebnog suda na kojoj će biti razmotren zahtev Specijalnog tužioca da Stanišiću bude određen jednomjesečni pritvor - naveo je Delević.

Izrazio je bojazan da će Stanišiću biti određen jednomjesečni pritvor, ali će više detalja moći da iznese nakon što dobije pisane ili usmene odgovore na pitanje zašto je uhapšen.

On je podsjetio da je Stanišić, privremeno nastanjen u Mladenovcu, uhapšen na juče na administartivnom prelazu Јarinje na putu Raška-Leposavić kada je s bolesnom majkom krenuo da posjeti sestru, koja živi u selu Gornja Gušterica kod Lipljana.

Srpski nacionalni forum ocijenio je da je hapšenje Stanišića poruka Srbima da nisu dobrodošli.

SNF je ukazao na nedopustiv pritisak na Srbe koji se ogleda u permanentnoj prijetnji hapšenjima na administrativnim prelazima, pod izgovorom da su 1999. godine činili ratne zločine.

Iz SNF-a podsjećaju da je Zoran Đokić iz Peći, uhapšen 2. februara 2019. godine, mjesecima alarmirao srpsku i svjetsku javnost da njegovo hapšenje nije izdvojen slučaj već da se radi o izazivanju straha za bezbjednost svih Srba sa Kosmeta, naročito protjeranih, jer se tako želi spriječiti njihov povratak.

Iz SNF-a su upitali vlasti u Srbiji šta namjeravaju da urade povodom ovog hapšenja, a kosovske vlasti da li floskulom o multietničkom i multikulturalnom društvu samo zamazuju oči međunarodnoj zajednici ili imaju snage da takvo društvo grade.

- Potrebna je ozbiljna i hitna diplomatska akcija, kako u Savjetu bezbjednosti UN i u EU, tako i kod velikih sila koje su garantovale slobodno i multietničko društvo na Kosovu i Metohiji - smatraju u SNF.