latinica  ћирилица
21/07/2019 |  12:26 ⇒ 13:24 | Autor: RTRS

Novi Grad: Aktivnosti na zadržavanju mladih

Novi Grad jedna je od lokalnih zajednica u Republici Srpskoj sa sve manjim brojem stanovnika. Opštinska uprava preduzima mjere da taj negativan trend zaustavi.

U protekloj godini u Novom Gradu, kada se uporede natalitet i mortalitet, ima 200 stanovnika manje u odnosu na 2017. godinu. Ako se tome doda i sve veći broj mladih koji odlaze "trbuhom za kruhom" onda ne čudi što je Novi Grad na drugom mjestu u Srpskoj po smanjenju broja stanovnika.

Načelnik odjeljenja za društvene djelatnosti Borivoje Јapundža kaže da je u 2018. godini na području opštine rođeno 157 beba ili za šest manje u odnosu na proteklu godinu. S tim da je umrlo 356 stanovnika.

- Ono što je problematično da radno sposobno stanovništvo odlazi sve više u zapadne zemlje - naveo je on.

Duška Zorić majka je jednog djeteta. Iako su suprug i ona nezaposleni, ipak ističe da ekonomski momenat nije razlog za odustajanje od proširenja porodice.

U opštinskoj upravi imaju konkretne mjere za poboljšanje nataliteta. Za te namjene u budžetu je predviđeno 11 hiljada maraka.

Načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je da će opština dati stimulaciju za vantjelesnu oplodnju, tj. za četvrtu oplodnju. Naveo je i da nastoje da finansijski pomognu aktivnosti koje se tiču mladih ljudi.

U Novom Gradu očekuju da će i najavljeni plan Vlade Srpske za stimulisanje mladih da ostanu u Republici Srpskoj zaustaviti negativan trend kada je riječ o populacionoj politici.