latinica  ћирилица
21/07/2019 |  13:32 ⇒ 15:39 | Autor: RTRS

Trebinje: Večeras predstava skopskog teatra

Izvođenjem predstave "Profesionalac", teatra Total iz Visokog, u Trebinju je počela 62. smotra amaterskih pozorišta iz regiona – Festival festivala.
Festival festivala - Foto: RTRS
Festival festivalaFoto: RTRS

Učestvuju najuspješnije amaterske predstave Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Sjeverne Makedonije.

Svi javni projekti, ukoliko nisu praćeni kulturnim doticajima, niti su izvjesni, niti mnogo donose, istakao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja i predsjednik Savjeta festivala, tokom otvaranja ovogodišnjih pozorišnih dana.

Izložbama, promocijama knjiga i muzičko-scenskim performansima, kao pratećim sadržajima, ovom festivalu je data nova nota kulture.

- Festival festivala jeste ogledalo onoga što se dešava u dramskom amaterizmu regiona, ali je i prilika da vidimo dokle smo došli i gdje se svi nalazimo, kad su u pitanju osnovni smjerovi, gdje su najveći izazovi - istakao je Ćurić.

Gosti ovogodišnjeg festivala su studenti Fakulteta umjetnosti iz Prištine sa sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, koji će izvan takmičarskog programa izvesti predstavu "Audicija", po tekstu Aleksandra Galina.

Osim povezivanja pozorišnih amaterskih trupa, za studente akademija iz pet država regiona, i ove godine je organizovan master klas, svojevrsna praksa u pozorištu.

Teatar iz Skoplja večeras će izvesti predstavu "Nemam kade da se vratam". Smotra amaterskih pozorišta traje do 26. jula, kada će biti uručene glavne festivalske nagrade - zlatne maske.