latinica  ћирилица
21/07/2019 |  18:25 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

U Pelagićevu Gastro susreti, a u Stanarima Gastro fest

Na Gastro susretima u Pelagićevu izlagači su imali šta da pokažu.

Štandovi su bili prepunim domaćih specijaliteta .

- Trpeza je veoma bogata. Predstavile smo se sa tradicionalnom kuhinjom i modernom kuhinjom - rekla je Ljiljana Tadić predsjednica Kola srpskih sestara "Sveta Petka" iz Pelagićeva.

Gastri susreti postali su prepoznatljiva turistička ali i poljoprivredna manifestacija cijele Posavine. To su prepoznali kako u opštini tako i u Vladi Srpske.

- Smatramo da ova manifestacija treba u susret razvoju turizma za područje opštine Pelagićevo i mislim da će to biti neka okosnica za naredni period - istakao je Simo Stakić načelnik opštine Pelagićevo.

Boris Šašalić ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dodao je da se kroz rješavanje imovinskih odnosa treba riješiti pitanje jezera.

- To nam predstoji, a kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja izdvojili smo značajna sredstva. U zadnjih pet godina ministarstvo je na račune proizvođača uplatilo oko tri  miliona maraka - istakao je Pašalić.

Organizator Gastro susreta je Turistička organizacja opštine Pelagićevo, a pokrovitelj Vlada Republike Srpske. Manifestaciju je otvorio ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić . 

U Stanarima, najmlađoj opštini Srpske, se kuvalo. Lovci uvjereni da zbog divljači njihov kotlić nema konkurenciju.

- Meso od divljači je glavni ključ svega koji daje pravu aromu što ljudi vole i što može da se osjeti samo kod lovačkog paprikaša - smatra Saša Dakić iz Lovačkog udruženja "Srndać" iz Stanara.

Nakon jakog i kaloričnog kotlića organizmu treba malo olakšati probavu. Čaj od aronije preporuka je proizvođača .

Osim kulinarskog umijeća Gastro fest u Stanarima prilika je i za promociju domaćih proizvoda.

- Pokazaće po treći put kako se u Stanarima uživa u degustaciji, prije svega naših domaćih proizvoda - rekao je Denis Stevanović zamjenik načelnika opštine Stanari.

Organizator Gastro festa u Stanarima bila je Sportsko- turistička organizacija opštine Stanari.