latinica  ћирилица
21/07/2019 |  19:11 ⇒ 19:47 | Autor: RTRS

Prijeti li PDP-u raskol?

Posljednja sjednica Narodne skupštine Republike Srpske pokazala je podijeljenost opozicije, ali i PDP-a, čiji su se poslanici različito izjasnili o izjavi srpskog člana Predsjedništva BiH, kojom je osporena odluka Predsjedništva o Pelješačkom mostu.

Poslanik Draško Stanivuković, koji je glasao protiv, sve je glasniji u zahtjevu da Perica Bundalo više ne bude šef Kluba poslanika ove stranke. Za predsjednika Branislava Borenovića to je samo međugeneracijski jaz. Prijeti li PDP-u raskol?

Kriza u Klubu poslanika PDP-a. Draško Stanivuković, Pericu Bundala, zbog podrške stavu o povredi vitalnog entitetskog interesa, više ne priznaje kao šefa Kluba u parlamentu Srpske. Na tom mjestu vidi Јelenu Trivić, koja je, glasala isto kao i Stanivuković.

- Mi smo opoziciona stranka, tako smo odlučili da budemo i ne možemo da stavimo na čelo kluba čovjeka koji nije za takav vid borbe. Smatram da to treba biti riješeno prije sljedeće sjednice. Zato sam sazvao sjednicu organa gradskog odbora, predsjedništva, izvršnog odbora za utorak, da o tome ćemo da diskutujemo - rekao je Stanivuković.

O situaciju u poslaničkom klubu izjasniće se organi stranke, potvrdio je lider Branislav Borenović. Ističe da svi poslanici imaju podršku partije i da su na sjednici imali punu slobodu, da se u skladu sa svojim stavovima, izjasne o izjavi srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

- Draško Stanivuković ima podršku partije da energično djeluje i radi. I mi smo, za razliku od drugih partija, omogućili na posljednjoj sjednici Parlamenta, da poslanici sami donesu odluku kako će glasati, što je odraz jedne vrste demokratije, oko pitanja oko kojih nije bilo generalne saglasnosti unutar kluba poslanika - istakao je Borenović.

Potpredsjednik stranke Slaviša Marković ističe da nisu tačne tvrdnje Draška Stanivukovića, da je PDP podrškom isključivo stao iza Dodika. Za našu televiziju samo je poručio da se neće oglašavati do sjednice Predsjedništva stranke, ali je za pojedine medije istakao da šefa kluba može da smijeni samo Glavni odbor partije.

Isto to poručuje i Perica Bundalo, koji se još tokom zasjedanja ogradio od stavova Trivićeve i Stanivukovića.

- Radi istine moram reći – neki naši poslanici imaju drugačije stavove, ali to je njihovo lično mišljenje, a ne stav kluba. Molim vas da to uvažite - naveo je Bundalo i dodao - Stav rukovodstva partije i većine članova Kluba poslanika PDP-a je bilo da podržimo stav srpskog člana Predsjedništva. Dvoje poslanika je smatralo da treba da glasa drugačije.