latinica  ћирилица
21/07/2019 |  19:23 ⇒ 19:47 | Autor: RTRS

Marš odbrane Vojkovići – Ilinjača

Tradicionalnim "Maršom odbrane" od Vojkovića do Ilinjače i istorijskim časom u Istočnoj Ilidži počelo je obilježavanje 4.avgusta, Dana odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca koja je bila ključna za očuvanje kompletne Sarajevsko-romanijske regije.

U odbrani ovih naselja, u kojima je tokom rata poginulo 216 boraca i 43 civila, visinska kota Ilinjača imala je ključno mjesto.

- Ilinjača ili Gavrića brdo je strateški kota za čitav ovaj sarajevski dio. Znači za Istočno Sarajevo, za Vojkoviće, za Kasindo, Gornje Mladice, Dobrinju, znači jedno od najznačajnijih, baš strateško mjesto za odbranu ovog kraja. To se i pokazalo 4.avgusta kad su najbolji sinovi dali svoje živote u odbrani Vojkovića - rekao je Slobodan Maunaga predsjednik Boračke organizacije "Ilidžanski borac".

Predsjednik Mjesne boračke orgaizacije Vojkovići, Grlica i Krupac Saša Škobo naveo je da je 216 poginulih boraca iz ova tri naselja i preko 700 ranjenih.

- Od tih 700 ranjenih dosta je bilo boraca koji su po par puta ranjavani. Na 4.avgust je poginulo sedam boraca i 14 teško i lakše ranjeno - dodao je Škobo.