latinica  ћирилица
22/07/2019 |  08:12 ⇒ 13:19 | Autor: Glas Srpske

Tegeltija: Ustav ne dopušta miješanje u rad pravosuđa

Predsjednik VSTS-a BiH Milan Tegeltija poručio je da su podjela vlasti i nezavisnost pravosuđa utkani u pravni sistem BiH kroz Ustav, zakone i demokratske principe pravne države i da postojeći zakon ne dopušta nikakav parlamentarni nadzor nad pravosuđem.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

Reagujući na poruke OEBS-a i Ambasade SAD u BiH, koji su kritikovali zaključke VSTS-a sa posljednje sjednice, Tegeltija za Glas Srpske kaže da je i članom 5. Zakona o parlamentarnom nadzoru BiH propisano da se on sprovodi na načelima ustavnosti, zakonitosti i demokratičnosti, te da se ne smije odstupiti od načela podjele vlasti i nezavisnog pravosuđa.

- Postojeći zakon u pogledu efikasnosti, integriteta, imenovanja i svega što čini suštinu pravosudnog sistema ne dopušta nikakav parlamentarni nadzor. Pravosuđe je nezavisan stub vlasti i istražna komisija Parlamenta BiH predstavlja grubo narušavanje principa nezavisnog pravosuđa i trodiobnu podjelu vlasti. Zbog toga nijedan član VSTS-a, niti sudija i tužilac neće ni na koji način učestvovati u radu te istražne komisije - rekao je Tegeltija.

Podsjećamo, VSTS je 18. jula donio zaključke i reagovao na odluke Predstavničkog doma Parlamenta BiH kojima se traže ostavke članova VSTS-a. U zaključcima VSTS-a je navedeno da odluke Parlamenta ni na koji način ne obavezuju članove tog tijela, te da je riječ o "grubom miješanju i nedopuštenom pritisku zakonodavne vlasti na rad pravosuđa".

Istoga dana kada je VSTS donio pomenute zaključke reagovali su i Ambasada SAD i šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton.

- VSTS pokazuje nedostatak razumijevanja uloge i značaja parlamentarnog nadzora. Zdrave demokratije trebaju provjeru i ravnotežu. Ne radi se samo o pravu Parlamenta, nego o obavezi da sudstvo bude odgovorno građanima BiH - navedeno je na "Tviter" profilu Ambasade SAD.

Berton je naveo da su transparentnost i integritet osnovni preduslovi za povjerenje javnosti u sve institucije, uključujući pravosuđe.

- Bitno je naglasiti da Parlament ima ulogu u obezbjeđenju odgovornosti javnih institucija pred građanima. Zaključci VSTS-a od 18. jula u potpunosti negiraju ovu funkciju Parlamenta BiH - naveo je Berton.