latinica  ћирилица
22/07/2019 |  11:23 ⇒ 12:23 | Autor: RTRS

Bileća: Stop nelegalnim priključenjima na vodovod

U ЈP Vodovod Bileća u posljednjih deset dana proveli su akciju i otkrili 27 nelegalnih priključaka na mrežu, čiji su vlasnici fizička lica. Na ovaj način biće smanjeni gubici na mreži, a potrošači koji redovno izmiruju obaveze, imaće bolje snabdijevanje vodom.

Problem nelegalne potrošnje nije od juče, već postoji godinama, ističu u Vodovodu. Do sada je sistemskom akcijom otkriveno 27 nelegalnih priključaka, a pretpostavlja se da je takvih još, jer su gubici na mreži veliki. Ta lica moraće da plate kaznu od 515 KM, a ako bi ponovo bili uhvaćeni u nelegalnoj potrošnji, snosili bi krivičnu odgovornost i kazne od 1.000 do 5.000 KM.

- Smatramo da ćemo smanjiti gubitke na taj način u mreži, i da korektni potrošači dobijaju bolje vodosnabdijevanje, kad se ukine neleaglna potrošnja - ističe Dalibor Koprivica, v. d . direktora ЈP "Vodovod" Bileća.

Savjesni i pošteni potrošači, kažu, nelegalnoj potrošnji i krađi vode mora se stati u kraj. Procenat onih koji redovno izmiruju obaveze za vodu veći je od 80 odsto. Kažu da im je voda skupa, ali račune redovno izmiruju.

Osim nelegalnih priključaka u Vodovodu imaju problema i s dotrajalom mrežom i visokim računima za struju, utrošenu za pumpanje vode. Kubik vode za fizička lica nedavno je poskupio, i košta jednu marku.

- Čim smo podigli cijenu vode poskupila je struja za industriju za 7 odsto i istopili dobit koja je trebala da se ostavri poskupljenjem vode, a urađena je da bi se mogli plaćati veliki računi mjesečni za utrošenu energiju - dodao je Koprivica.

Ipak, novih poskupljenja, tvrde u Vodovodu, neće biti. Očekuju da se početkom naredne godine realizuju poslovi na revitalizaciji mreže i automatizaciji pumpnih postrojenja, na šta su se, po Protokolu iz 2015. godine obavezale Hidroelektrane na Trebišnjici. Time bi se smanjili mjesečni računi za struju, a potrošači imali sigurnije snabdijevanje i kvalitetniju vodu za piće.