latinica  ћирилица
22/07/2019 |  13:48 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

Hrvatsko ministarstvo: Odluka o odlaganju nuklearnog otpada nije donesena

Zbog nezvaničnih i neprovjerenih informacija o namjeri odlaganja nisko i srednjeradioaktivnog nuklearnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško na Trgovskoj gori, RTRS se obratio Ministarstvu okoline i energetike Hrvatske.
Trgovska gora - Foto: Agencije
Trgovska goraFoto: Agencije

Odgovor prenosimo u cijelosti: 

Prema zaključcima 12. sjednice Međudržavne komisije za praćenje provođenja Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi ulaganja, korištenja i razgradnje Nuklearne elektrane Krško, Koordinacijski odbor će obavijestiti predsjednike hrvatske i slovenske delegacije o tome jesu li pronašli moguće rješenje oko zajedničkog odlaganja NSRAO-a.

- Idući sastanak Koordinacijskog odbora planiran je u avgustu 2019. godine, a održavanje sjednice komisije koju će organizovatii slovenska strana planirano je u septembru 2019. godine - saopštilo je iz Ministarstva zaštite okoline i energetike Republike Hrvatske za RTRS.

Podsjećamo, Hrvatska i Slovenija kao vlasnici Nuklearne elektrane Krško, treba da odluče da li će nuklearni otpad odlagati na zajedničkoj lokaciji Vrbini pored Krškog ili će se svako pobrinuti za svoj dio.

U tom slučaju, kao lokacija za hrvatsku stranu, pominje se Trgovska gora, koja je na samoj granici BiH, što je u Novom Gradu i cijeloj Republici Srpskoj i BiH naišlo na proteste i neodobravanje.

Povezane vijesti:

Magazinović uputio otvoreno pismo Predsjedništvu BiH u vezi sa Trgovskom gorom

Šarović: Predsjedništvo BiH da se odredi o Pelješkom mostu i Trgovskoj gori

Hrvatska nuklearni otpad šalje na granicu s BiH

Ministarstvo predano radi da zaustavi namjere Hrvatske u vezi odlaganja nuklearnog otpada

Drljača: Hrvatska sprema javnost za odluku o radioaktivnom otpadu

Mazalica: Šarović ne poštuje odluke Narodne skupštine Republike Srpske

Kovačević: Šarović u prljavoj kampanji sa onima koji preglasavaju Srbe

Petković: Ne treba nam Šarovićevo politikantstvo i likovanje