latinica  ћирилица
22/07/2019 |  15:47 ⇒ 15:59 | Autor: Agencije

SAD ne vjeruje da je Iran uhapsio agente CIA

Nakon što je Iran objavio da je identifikovao i uhapsio 17 agenata američke CIA, od kojih je nekoliko osuđeno na smrt, čekala se reakcija SAD.
Odnosi SAD i Irana (foto: oiac.org) -
Odnosi SAD i Irana (foto: oiac.org)

Podsjetimo, visoki zvaničnik iranske obavještajne agencije je izjavio da je u Iranu otkrivena velika američka sajber-špijunska mreža kojom rukovodi CIA i da je nekoliko agenata uhapšeno.

Svjetske agenije su prenijele i da nije jasno koliko je agenata osuđeno na smrt, te da je u pitanju bar jedan špijun CIA.

Sputnjik internešenel je prenio da je u junu ubijen jedan od uhapšenih "špijuna". Riječ je o DŽalalu Hadž Zvaru, koji je navodno sarađivao sa CIA, a radio je u iranskom ministarstvu odbrane. Takođe, objavljeno je i da je ta akcija Irana pokrenuta u junu i da su sa Teheranom na otkrivanju tajnih agenata CIA bili angažovani i obaveštajci drugih zemalja, ali se ne navodi kojih.

S nestrpljenjem se očekivalo reagovanje SAD na ove vijesti, a prvi se oglasio državni sekretar Majk Pompeo i demantovao da su u Iranu uhapšeni CIA agenti i osuđeni na smrt.

- Iranski režim ima dugu tradiciju laganja - kratko je izjavio Pompeo za Foks njuz.

Zatim je reagovao i predsjednik SAD Donald Tramp, rekavši da su tvrdnje Irana "u cjelosti laž".

- Nula istine. Samo još laži i propagande. Ekonomija im je mrtva i biće im još gore. Iran je totalna zbrka - napisao je Tramp na Tviteru.