latinica  ћирилица
22/07/2019 |  17:08 ⇒ 19:47 | Autor: SRNA

Petković: Ne treba nam Šarovićevo politikantstvo i likovanje

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković izjavio je danas Srni da ne treba davati političke izjave i likovati u vezi sa inicijativom Hrvatske da izgradi odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, na granici sa BiH, jer u tom slučaju ne može biti ničije političke pobjede ni poraza, već mogu biti poraženi samo građani.
Milan Petković - Foto: RTRS
Milan PetkovićFoto: RTRS

- Svi treba da se uzdrže od teških političkih izjava i da se okrenemo zajedničkom traženju rješenja jer odluka o izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori još nije ni donesena - rekao je Petković.

On je istakao da je riječ o veoma ozbiljnom pitanju koje može da ima dalekosežne posljedice po građane, ne samo BiH, nego i Hrvatske.

- Zbog toga u ovaj slučaj treba da budu uključene relevantne institucije EU, BiH, Republike Srpske i Hrvatske i svi koji se bave zaštitom okoline, a da se ostali suzdrže od politikantstva. Umjesto toga svi treba da poštuju stav Narodne skupštine koji je utvrđen velikom većinom na posebnoj sjednici koju je zatražio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik - naglasio je Petković.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da nakon potvrda iz Hrvatske da definitivno namjerava da gradi odlagalište radioaktivnog nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u blizini Novog Grada, ne preostaje ništa drugo već da se to, kao i pitanje gradnje Pelješkog mosta ponovo nađu na dnevnom redu Predsjedništva BiH.

On je istakao da je bilo pogrešno, ishitreno i zbunjujuće to što je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokrenuo vitalni entitetski interes u Narodnoj skupštini Srpske u vezi sa zaključcima Predsjedništva o Pelješkom mostu.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine i energetiku Hrvatske potvrdilo je danas da nije donesena odluka da će nisko i srednje radioaktivni nuklearni otpad biti odlagan na Trgovskoj gori u blizini granice sa BiH, te da to pitanje još razmatraju Hrvatska i Slovenija.