latinica  ћирилица
22/07/2019 |  17:54 ⇒ 23/07/2019 | 07:41 | Autor: RTRS

BiH klizi u potpunu blokadu

Sindikat državnih službenika i zaposlenih u bh. institucijama, kao i Savez sindikata policijskih organa u BiH, prijete štrajkom ako se ne usvoji odluka o privremenom finansiranju. Skoro mjesec dana Savjet ministara nije zasjedao, uglavnom zbog nedolaska hrvatskih ministara koji nikada nisu rekli da ne žele da rade, već su svoje odustvo pravdali proceduralnim greškama. Za sutra je najavljena sjednica na čijem dnevnom redu je Odluka o privremenom finansiranju bh. institucija za jul-septembar.

BiH klizi u potpunu blokadu. Ne samo da nije formirana izvršna vlast u skladu s rezultatima prošlogodišnjih izbora, već i postojeći Savjet ministara u tehničkom mandatu, usljed komplikovanih političkih odnosa među formalnim partnerima na bh. nivou, jedva da funkcioniše. Budžeta za 2019. nema, a odluke o privremenom finansiranju se ne donose.

- Upitno je kako će BiH uopšte funkcionisati. Što se tiče privremenog finansiranja, upitan je i ovaj mjesec sada. Upitno je kako se uopšte može isplatiti dnevnica, nasuti benzin...dakle, sve je upitno. Nebitan je sam štrajk, bitno je hoće li uopšte policajac doći na posao - kaže Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sidnikata policijskih organa u BiH.

Osim julskih plata za više od 22.000 zaposlenih u institucijama BiH, u pitanje je dovedeno i izmirenje spoljnjeg i unutrašnjeg duga. Јavna preduzeća neće moći da naplate usluge koje su isporučili bh. institucijama, blokirani su i projekti za lokalne zajednice u Republici Srpskoj, vredniji od 100 miliona evra.

- Mi se nalazimo u stuaciji kada je privremeno finansiranje institucija BiH bez odluke o privremenom finansiranju, tako da se postavlje pitanje da li je svako finansijsko trošenje od kraja juna do danas nezakonito trošenje sredstava i dokle to može da potraje - kaže Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH /SNSD/.

Sve može da potraje i da se završi sutra, ako se na sjednici Savjeta ministara pojavi potreban broj ministara iz svakog naroda. Osim bošnjačkih, gotovo siguran je dolazak srpskih ministara. Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić /SDS/ ranije je govorio da ministri iz HDZ-a bojkotuju sjednice , kao dio dogovora sa SNSD-om.

- Јa sam se sam obavezao da držim "jezik za zubima" do utorka. Poslije utorka svi me pitajte, biće "što na umu to na drumu". Ne želim da kopmplikujem situaciju do utorka, iako imam svoje mišljenje - kaže Mektić.

Nezvanično saznajemo da će se hrvatski ministri pojaviti na sjednici Savjeta ministara, a da li to znači i da će biti donesena odluka o privremenom finansiranju i spriječen haos u institucijama BiH ili da će biti utvrđen datum početka rada novog zatvora u Vojkovićima ili usvojena revidirana Strategija za rad na predmetima ratnih zločina, saznaćemo sutra.