latinica  ћирилица
23/07/2019 |  08:18 | Autor: RTRS

Pomen Srbima ubijenim u Јabuci prije 27 godina

Na groblju Božovac u Foči danas će biti obilježeno 27 godina od masovnog stradanja Srba u fočanskoj mjesnoj zajednici Јabuka, koje su ubili pripadnici takozvane Armije BiH iz Goražda.
Јabuka: Sjećanje na stradale - Foto: RTRS
Јabuka: Sjećanje na stradaleFoto: RTRS

Pomen organizuje opštinsko Udruženja prognanih i raseljenih Srba.

U zoru 23. jula 1992. godine, pripadnici takozvane Armije BiH iz Goražda u napadu na šire područje Јabuke nisu imali milosti ni za djecu, žene i nepokretne starce, a u krvavom pohodu popalili su sve srpske kuće u ovoj tada fočanskoj mjesnoj zajednici, koja je nakon rata Dejtonskim mirovnim sporazumom pripala Federaciji BiH.

Najmlađa žrtva bio je trinaestogodišnji dječak Novo Elez.

Među ubijenima su bili stariji bračni parovi Milovan i Marija Skakavac, Miloš i Anđelka Trivun, Ostoja i Sofija Ćosović, Drago i Јoka Stojanović, slijepa starica Milka Kovač i nepokretna Zorka Simović, kao i Miloš Vuković, koji je u Drugom svjetskom ratu preživio Bitku na Sutjesci i Sremski front.

Sa geografske karte tada je izbrisano 18 srpskih sela podno Јahorine, a minirana je i srušena do temelja i Crkva Preobraženja Gospodnjeg.

Prilozima vjernika Crkva je obnovljena 2005. godine, a u porti je podignut spomenik stradalim Јabučanima.

Ovaj zločin predstavlja prvo masovno stradanje Srba u fočanskoj opštini, za koje još niko nije odgovarao.

Svjedoci su davali izjave prvo Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, pa Tužilaštvu u Trebinju, a onda i inspektorima Agencije za istrage i zaštitu BiH i Obavještajno-bezbjednosne agencije, ali tužilaštva Srpske i BiH nikada nisu podigla nijednu optužnicu.

Nakon rata, Јabuka je pripala Federaciji BiH, pa se preostalo srpsko stanovništvo moralo seliti sa svojih ognjišta, a posmrtni ostaci ubijenih Јabučana tada su preneseni na Gradsko groblje Božovac u Foči