latinica  ћирилица
23/07/2019 |  09:59 | Autor: SRNA

Arbutina: Opština Dvor bez zvaničnih informacija

Načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina rekao je danas da ova opština nema zvanične informacije o sprovođenju Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada i nije dobila odgovor Vlade Hrvatske o realizovanju aktivnosti u kasarni Čerkezovac na području ove lokalne zajednice.
Dvor - Lokacija za odlaganje nuklearnog otpada - Foto: RTRS
Dvor - Lokacija za odlaganje nuklearnog otpadaFoto: RTRS

Arbutina je izjavio Srni da je informacija o primopredaji kasarne Čerkezovac objavljena na veb-stranici hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane "Krško".

U obavještenju je navedeno da je 11. jula ovaj fond od Ministarstva državne imovine preuzeo dokumentaciju aktivnog vojnog skladišta Čerkezovac u Dvoru, radi istražnih radova prema Nacionalnom programu sprovođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva.

Arbutina kaže da nema komunikaciju sa ovim fondom od kraja marta kada ga je opština Dvor obavijestila da ne raspolaže prostorom za uspostavljanje centra za informisanje, predviđenog Nacionalnim programom sprovođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, istrošenih izvora nuklearnog goriva.

U dopisu koji je Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada prije toga uputio opštini Dvor navedeno je da je ova ustanova Zakonom o radiološkoj u nuklearnoj bezbjednosti imenovana za stručnu organizaciju za uspostavljanje centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada za period 2025-2060. godine.

U dopisu je navedeno i da je Nacionalnim programom lokacija vojnoskladišnog kompleksa Čerkezovac navedena kao preferentna za skladište nisko i srednje radioaktivnog otpada, te da uspostavljanje centra podrazumijeva i potvrđivanje referentne lokacije.

U dokumentu je obrazloženo da je jedna od aktivnosti i sprovođenje radiološkog monitoringa za potrebe definisanja nultog stanja radiioaktivnosti u opštini Dvor, a zatim analiza rezultata monitoringa i izrada procjene uticaja na okolinu.

Navedeno je da će Fond u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo i Agronomskim fakultetom u Zagrebu pregledati teren i locirati mjerne tačke, kao i prikupiti uzorke od poljoprivrednih domaćinstava, udruženja, pojedinaca i ostalih relevantnih subjekata radi utvrđivanja nultog stanja radioaktivnosti.

Tada je najavljeno je da će od marta do maja biti sprovedene ove aktivnosti.

Arbutina kaže da opština Dvor nema informacije o ovim aktivnostima, niti zvaničnu informaciju o tome da li je u međuvremenu nešto rađeno u kasarni Čerkezovac.

Hrvatska već dvije godine razmatra izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na granici sa BiH, a hrvatski mediji su objavili da je donesena definitivna odluka da se ide u taj projekat, što su demantovale informacije iz Ministarstva za zaštitu životne sredine i energetiku Hrvatske.