latinica  ћирилица
23/07/2019 |  10:11 ⇒ 10:21 | Autor: dnevni avaz

HNS pozvao Savjet ministara da usvoji odluku o privremenom finansiranju institucija

Hrvatski narodni sabor BiH pozvao je članove Savjeta ministara u tehničkom mandatuda na današnjoj sjednici usvoje Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH.
HNS (Foto: hnsbih.ba) -
HNS (Foto: hnsbih.ba)

U saopštenju navode da bi, iako su ključni politički segmenti oko formiranja vlasti na bh. nivou i nemogućnost pronalaska političkog kompromisa oko formiranja novog Savjeta ministara i dalje na dnevnom redu, usvajanje odluke o privremenom finansiranju institucija BiH moglo bi da bude pozitivan pomak prema konačnom usaglašavanju političke agende i formiranja izvršne vlasti na bh. nivou nakon posljednjih opštih izbora, održanih prije skoro deset mjeseci.

Oni navode da se današnja sjednica Savjeta ministara u tehničkom mandatu definitivno može posmatrati kao svojevrsni test za izazove koji su već odavno morali da budu usaglašeni.

- Podržavanje i izglasavanje odluke o privremenom finansiranju institucija BiH je upravo test spremnosti da se načelo kompromisa stavi kao ključni faktor za buduće partnere na bh. nivou. Pokušaji manipulacije od strane pojedinih politika i stvaranja obrnutih teza, očigledan su primjer ko zapravo koči procese u radu Parlamentarne skupštine BiH i formiranju novog saziva Savjeta ministara - navedeno je u saopštenju HNS-a.

Konstruktivnost i spremnost na ulaganje zajedničkih napora u prevladavanju ekonomskih, privrednih, bezbjednosnih i drugih izazova, moraju da budu osnove ukoliko zaista želimo evropsku BiH, ističu iz HNS-a.

- Hrvatski narodni sabor i ovim putem poziva političke aktere na dosljednu politiku te poštivanje Ustava i zakona, kao jedini mogući sistem u rješavanju svih nagomilanih problema i kriza u BiH. HNS poziva Predsjedništvo BiH na hitno usvajanje Nacrta zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH, napominjući kako je ovaj nacrt još u januaru uredno dostavljen Predsjedništvu BiH. HNS očekuje da će Predsjedništvo BiH, koje po Ustavu službeno predlaže ovaj dokument u Parlamentu, isti usvojiti, te hitno uputiti u parlamentarnu proceduru. I ovom prilikom naglašavamo potrebu za donošenjem budžeta za 2019. godinu pod djelovanjem nove parlamentarne većine - navedeno je u saopštenju.

Hrvatski narodni sabor poziva članove Savjet ministara u tehničkom mandatu da izglasavanjem Odluke o privremenom finansiranju institucija BiH pokažu odgovorno i ozbiljno političko ponašanje.

- Isto tako, pozivamo i predstavnike druga dva naroda da se u najkraćem roku pristupi formiranju novog Savjeta ministara koje bi konsolidovalo ključne segmente funkcionisanja bh. nivoa vlasti. Upravo na ovakvim primjerima pokazuje se briga za BiH, njeno funkcionisanje i vladavinu prava i da takvim primjerom dokažu da BiH neće i ne smije biti taoc bilo čijih političkih ucjena kao i obmanjivanja javnosti - saopštili su iz HNS-a.