X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
23/07/2019 |  10:52 ⇒ 24/07/2019 | 11:48 | Izvor: RTRS

Institut dostavio izvještaj: Na pojedinim lokacijama veoma visoka vrijednost piralena (FOTO)

U Banjaluci se održava drugi sastanak predstavnika institucija s ciljem definisanja mjera u vezi sa sanacijom kontaminiranog zemljišta u banjalučkoj Poslovnoj zoni Incel.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da su u rješavanje problema angažovani svi akteri, od republičkih institucija do grada, ali da je potrebno da se uključe i vlasnici objekata u Incelu.

Prema našim saznanjima, Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske dostavio je izvještaj o hemijskoj analizi zemljišta na prisustvo teških metala i piralena, prema kojem je na pojedinim lokacijama detektovana veoma visoka vrijednost opasnih i štetnih materija.

Takođe, i Republički inspektorat analizom vode uzete iz Vrbasa utvrdio je da je piralen u granicama ciljanih, odnosno maksimalno dozvoljenih vrijednosti, tj. da je voda ispravna za piće.

Podsjećamo da je Grad Banjaluka najavio da će podnijeti krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u preduzeću Eko trejd i Univerzum, nakon što je, tokom kontrole Ekološke inspekcije u krugu Poslovne zone Incel, otkriveno nezakonito odlaganje otpadnih, industrijskih materija. Јoš uvijek se ne zna kada će ovaj problem biti riješen, ko će i kako da ukloni piralen iz zemljišta.

Podsjećamo da su Vlada Švedske i UNDP angažovali eksperta za remedijaciju zemljišta, kao konsultanta koji će dati smjenice za dalje postupanje.