latinica  ћирилица
23/07/2019 |  11:06 | Autor: SRNA

Huavej podijelio 600 otkaza u istraživačkoj jedinici u SAD

Huavej Tehnolodžiz je otpusto više od dvije trećine od ukupno 850 zaposlenih u svojoj istraživačkoj podružnici Fjučervej Tehnolodžiz u SAD-u, nakon odluke Vašingtona o stavljanju kineskog tehološkog diva na izvoznu "crnu listu".
Huavej (Foto: @riptari) - Foto: Twitter
Huavej (Foto: @riptari)Foto: Twitter

Fjučervej, koji ima kancelarije u Silikonskoj dolini i u širem području Sijetla, Čikaga i Dalasa, saopštio je da je ukinuo više od 600 radnih mjesta, izvještava Rojters.

Ova jedinica, osnovana radi saradnje sa univerzitetima i istraživačima, zabilježila je prošle godine 510 miliona dolara operativnih troškova.

Iz Huaveja su saopštili da je odluka o ukidanju radnih mjesta, koja je stupila na snagu 22. jula, donesena "zbog pada poslovnih aktivnosti" izazvanog akcijama američke vlade.

Huavej je najveći svjetski proizvođač telekomunikacione opreme. Američko Ministarstvo za trgovinu je u maju stavilo kompaniju na tzv. "entitetsku listu" organizacija koje predstavljaju bezbjednosne rizike po SAD, a Ministarstvo pravde je podnijelo tužbu protiv firme zbog navodne krađe poslovnih tajni i drugih kriminalnih radnji.

"Crna lista" zabranjuje Fjučerveju transfer osjetljive tehnologije matičnoj kompaniji, i takođe zabranjuje američkim tehnološkim firmama da prodaju svoje proizvode Huaveju

Predsjednik SAD-a Donald Tramp dogovorio se juče na sastanku sa čelnicima vodećih tehnoloških kompanija, među kojima je bio i šef Alfabetovog Gugla, da se ubrza procedura odlučivanja po pojedinačnim zahtjevima američkih kompanija da im se dozvoli prodaja nekih proizvoda Huaveju, navodi britanska agencija.