latinica  ћирилица
23/07/2019 |  12:18 ⇒ 12:35 | Autor: SRNA

Ugljevik: Škola slikanja za mališane

U Ugljeviku je danas počela besplatna škola slikanja za djecu uzrasta od pet do 15 godina.
Ugljevik - likovna kolonija - Foto: SRNA
Ugljevik - likovna kolonijaFoto: SRNA

Škola slikanja organizovana je u okviru likovne kolonije koju sa Misijskim odborom Eparhije zvorničko-tuzlanske organizuje Centar za kulturu "Filip Višnjić" u Ugljeviku, a generalni pokrovitelj je opština Ugljevik.

Polaznike škole posjetio je načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, koji je izrazio zadovoljstvo jer se peti put u ovoj lokalnoj zajednici održava likovna kolonija.

- Ona ima umjetnički, ali i radni karakter, a mi smo se potrudili da zainteresovani mališani, koji žele da nauče da slikaju, prođu kroz besplatnu školu. Predavači će im biti vrsni umjetnici - rekao Perić novinarima.

On je zahvalio svima koji su podržali likovnu koloniju.

- Kolonija je nastala uz podršku tadašnjeg episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma, a održava se pod pokroviteljstvom Misijskog odbora Eparhije zvorničko-tuzlanske. Veoma smo zahvalni njegovom preosveštenstvu episkopu zvorničko-tuzlanskom Fotiju - istakao je Perić.

Direktor ugljevičkog Centra za kulturu Predrag Vujević kaže da je likovna kolonija postala tradicija u Ugljeviku.

- Ono što je karakteristično za likovnu koloniju je da je njena propratna manifestacija besplatna škola slikanja, gdje djevojčice i dječaci imaju priliku da slikaju na platnu. Po završetku kolonije u galeriji će biti održana i izložba radova učesnika, a u holu Centra za kulturu izložba dječijih radova - rekao je Vujević.

Vujević je dodao da ovogodišnji učesnici likovne kolonije dolaze iz Srbije, Sjeverne Makedonije, Ukrajine i Republike Srpske.

Umjetnik Sonja Spiroska Ostojić, koja je jedan od predavača u školi slikanja, rekla je da je drugi put učesnik likovne kolonije u Ugljeviku.

- Raduje me jer učestvuju najmlađi i nadam se da će ova tradicija biti nastavljena - rekla je Ostojićeva.