latinica  ћирилица
23/07/2019 |  12:35 ⇒ 12:44 | Autor: SRNA

Umičević: Rukometni savez BiH može funkcionisati samo na dejtonskom principu

Predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske Marinko Umičević rekao je da Rukometni savez BiH može da funkcioniše samo na dejtonskom principu - da bude sastavljen od predstavnika Srpske i Federacije BiH .
Marinko Umićević - Foto: SRNA
Marinko UmićevićFoto: SRNA

Umičević je naglasio da je pravi Rukometni savez BiH nastao 2017. godine, a ove godine je prvi put upisan u Ministarstvu civilnih poslova.

- Do 2017. godine ovaj savez se lažno predstavljao, jer je to bio savez FBiH, a ne Srpske i FBiH, kako je predviđeno po Dejtonskom sporazumu - rekao je Umičević na konferenciji za novinare.

Umičević, koji je i predsjednik Rukometnog saveza BiH, naglasio je da ovaj savez nije sljedbenik prethodnog koji je, kako je naglasio, nelegalno formiran.

- Sramna je odluka Poreske uprave FBiH da smo sljedbenici prethodnog saveza, jer smo na istoj adresi. Mi nećemo prihvatiti ni stari identifikacioni broj, ni stari dug od 1,6 miliona KM - rekao je Umičević i dodao da će 15. avgusta u Sarajevu početi suđenje protiv Poreske uprave FBiH zbog duga.

Govoreći o stanju u Rukometnom savezu BiH, Umičević je najavio da će u utorak, 30. jula, u Mostaru biti održan sastanak ovog saveza.

Prema njegovim riječima, još se ne zna ni kada će početi Premijer liga BiH, ni prelazni rok, niti koliko će klubova iz Srpske i FBiH ući u ovu ligu.

- Srpskoj je stalo da se ta liga igra. Sa malo volje i razumijevanja to može da bude riješeno - rekao je Umičević.

Umičević je rekao i da će Rukometni savez Republike Srpske predložiti da u novom zakonu u sportu Srpske jedna od odredaba bude da sportski sporovi budu rješavani na nivou resornog ministsratva, odnosno arbitražom, radi brzine procesa.

On je podsjetio da je sa kompanijom "M:tel" potpisan ugovor o finansiranju Saveza u godišnjem iznosu od 20.000 KM i dodao da u narednoj takmičarskoj sezoni klubovi iz prve i druge muške i ženske lige neće plaćati kotizaciju što je veliko olakšanje za njih jer su u teškoj finansijskoj situaciji.

Umičević je rekao da je na sjednici Upravnog odbora Rukometnog saveza Srpske dogovoreno da sredinom septembra sredinom počne takmičenje u prvoj i drugoj rukometnoj ligi Srpske, koja će nositi naziv "M:tel liga".

On je rekao da je formirana komisija koja će se baviti sudijskom organizacijom koja je gorući problem i, kako je naglasio, "država u državi", zbog čega je neophodno uvođenje reda i više saradnje sa Savezom i klubovima.