latinica  ћирилица
23/07/2019 |  12:55 ⇒ 13:14 | Autor: SRNA

Vladika Teodosije služio parastos srpskim žeteocima (FOTO)

 Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije služio je jutros u Starom Gracku kod Lipljana pomen za 14 Srba žetelaca koje su na današnji dan prije 20 godina, dok su na njivi želi pšenicu, ubili i masakrirali pripadnici terorističke OVK.
Lipljan: Teodosije pomen u Starom Gracku - Foto: SRNA
Lipljan: Teodosije pomen u Starom GrackuFoto: SRNA

Poslije pomena, pročitano je pismo Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja koji je naveo da iz objektivnih razloga ne može da prisustvuje molitvenom sabranju u znak sjećanja na veliku ljudsku tragediju.

- Duboko proživljavajući bol tragičnog događaja dok zločinci još nisu privedeni licu pravde, molimo se Gospodu Bogu našem Isusu Hristu za pokoj duša naših nevino ubijenih, a da rodbini, prijateljima i svima nama pruži utehu - istakao je patrijarh Irinej.

Vladika Teodosije je potom u besjedi naglasio da je poruka patrijarha Irineja obaveza srpskom narodu da istraje na putu Hristovom, da ostane na svom svetom Kosovu i Metohiji.

Foto: SRNA

- Dvadeset godina se okupljamo u Starom Gracku i podsećamo se na mučki zločin za koji niko nije odgovarao - rekao je vladika, podsjećajući da je Specijalno tužilaštvo Kosova 2017. godine obustavilo istragu o najvećem zločinu koji je počinjen nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

Vladika Teodosije je optužio međunarodnu zajednicu da je prikrila tragove zločina, jer je, kako je rekao, nestala dokumentacija o kompletnoj istrazi masakra u Starom Gracku, koju je sproveo britanski KFOR.

Episkop Teodosije je dodao da se nekažnjeni zločinci nisu zadržali samo na ubistvu 14 žetelaca, već su 2000. godine groblje minirali, a potom razbili i oskrnavili Spomen-ploču sa imenima stradalnika, istaknutu na objektu Osnovne škole u centru sela.

- Ovo nije prvi put da se oni kojima savest nije čista obračunavaju sa pokojnicima, jer stradalnici opominju zločince da se zločin nikada ne može sakriti - naglasio je vladika, dodajući da vjeruje da se savjest moćnika nije sasvim ugasila i da će, ipak, naredbodavci i počinioci zločina u Starom Gracku biti izvedeni pred lice pravde.

Zamjenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je, obraćajući se okupljenima, da država Srbija nikada neće odustati od zahtjeva da se moraju pronaći naručioci i počinioci ubistva 14 Srba na njivi u Starom Gracku.

- Ubijeni su samo zato što su Srbi i što su bili odlučni da ostanu na svojim vekovnim ognjištima - rekao je Petković.

Prema njegovim riječima, od ubistva srpskih žetelaca zlatno klasje u Starom Gracku rađa pšenicu boje krvi i tako će rađati sve dok licu pravde ne budu privedeni zločinci.

Zločin u Starom Gracku, naveo je on, predstavlja neizbrisivu mrlju na obrazu međunarodne zajednice koja do danas ništa nije učinila da se zločin rasvijetli.

Petković je dodao da su ostala samo gola obećanja da će prevrnuti svaki kamen da pronađu zločince, jer poslije 20 godina sve je isto i nema imena zločinaca, iako se znaju.

- Specijalni sud pred kojim će se suditi pripadnicima OVK za zločine koje su počinili nad Srbima je poslednja prilika međunarodne zajednice da pokaže da li je posvećena pravdi i pravu i rasvetljavanju svih zločina na Kosovu i Metohiji - rekao je on.

Petković je naglasio da se sistem vrijednosti kod većine albanskih političara zasniva na veličanju zločina i da ne shvataju da se bez suočavanja sa prošlošću ne može graditi budućnost.

On je apelovao na međunarodnu zajednicu da pronađe i izvede pred lice pravde nalogodavce i počinioce zločina u Starom Gracku, jer sve dok zločinci ne budu odgovarali, ne može biti spokoja na cijelom Kosovu i Metohiji.

Predsjednik Komisije za nestala lica Srbije Veljko Odalović rekao je Srni da su državni organi Srbije dostavili Specijalnom tužilaštvu u Hagu svu dokumentaciju na osnovu koje je lako utvrditi ko su počinioci i ko je odgovoran za zločine počinjene ne samo u Starom Gracku, već i na cijelom Kosovu i Metohiji.

- Nažalost, zločin u Starom Gracku je samo jedan od zločina za koji se sve zna ali se ništa ne preduzima da bi porodice saznale istinu, a počinioci priveli pravdi - dodao je on.

Prema njegovim riječima, najviše boli to što se zločinci slobodno šetaju i po Starom Gracku i što porodice, uprkos tome što je prošlo 20 godina, još nemaju spokoja.

- Sve je obrađeno od nadležnih službi Srbije i sve je dostavljeno Specijalnom tužilaštvu u Hagu i sada je na njima da pokažu da im je stalo do pravde i do pronalaženja novih dokaza koji se nalaze upravo kod zločinaca i njihovih mentora - zaključio je Odalović.

Parastosu u Starom Gracku prisustvovalo je rukovodstvo Srpske liste, te veliki broj rodbine i prijatelja stradalih i mještani sela sa područja opštine Lipljan.

Pripadnici terorističke OVK su 23. jula 1999. godine u Starom Gracku ubili i masakrirali 14 žetelaca koji su na njivi želi pšenicu, a za ovaj zločin još niko nije odgovarao.

Ubijeni su Milovan Јovanović, Јovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Јanićijević, Stanimir i Bosko Dekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepsić.

Masakr 14 srpskih žetelaca je jedan od najvećih zločina nad Srbima koji se dogodio na Kosovu i Metohiji poslije dolaska Unmika i Kfora, za koji još niko nije odgovarao.

Policija Unmika je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija iz sela Veliki Alas kod Lipljana, zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu. Bitići je, usljed nedostatka dokaza, poslije dva mjeseca pušten iz pritvora.