latinica  ћирилица
23/07/2019 |  13:17 | Autor: SRNA

Dačić: Od septembra novi tok razgovora o Kosovu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao da misli da će od septembra krenuti neki nov tok razgovora o pitanju Kosova i Metohije, te ocijenio da Srbi imaju velike šanse kod američkog predsjednika Donalda Trampa sve dok je u Prištini spomenik Bilu Klintonu i Medlin Olbrajt.
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić) - Foto: TANЈUG
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić)Foto: TANЈUG

- Koliko će biti uspešni, videćemo - rekao je Dačić za TV Prva, te podvukao da Srbija neće nastaviti dijalog dok takse na budu ukinute.

Podsjetivši da predstoje izbori u Americi, Dačić je istakao da nijedan Srbin sigurno neće glasati za Klintonove i administraciju demokarta.

- Ako je tako, onda da napravimo kontakte sa sadašnjom administracijom SAD. S druge strane, svi Albanci će glasati za demokrate. Ako smo pametni, to možemo da kapitalizujemo - rekao je Dačić.

On je pozvao sve Srbe širom svijeta da "glasaju za one koji vole Srbiju", dodajući da je siguran da Tramp više voli Srbe, nego Olbrajtova.

Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Dačić je istakao da Srbija neće nastaviti dijalog dok takse na budu ukinute, te dodao da, ako velike sile žele dogovor oko Kosova, moraju izvršiti pritisak na Prištinu.

- Sada je pitanje koliko su velike sile spremne da idu u pritisku na Prištinu. Da li će biti tako da ugroze odnose sa Prištinom, to je sad pitanje. Na velikim silama je da izvrše pritisak na Prištinu i da te velike političke gromade u Prištini ubede da ukinu takse. Oni imaju svoje političko čedo, pa treba da vide šta će sa tim da urade - rekao je Dačić.

Navodeći da sastanak u Parizu Beograda i Prištine nije ni zakazan, on je istakao da tog sastanka neće biti dok se ne osigura njegov uspjeh, ali je ponovio da Srbija neće ni pod pritiscima da prizna samoproglašeno Kosovo, nego želi dogovor i kompromis.

On je ocijenio da SAD sigurno neće u ovom trenutku izražavati iste stavove kao Srbija u smislu nezavisnosti Kosova, ali da postoji velika promjena u stavu američke administracije.

- Sada umesto službenika trećeg i četvrtog ranga, pitanjem Kosova bavi savetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika, koji se trudi da se dođe do trajnog rešenja. Što znači da američka administracija smatra da to nije rešeno - istakao je Dačić.

On je dodao da se Beograd trudi da sa novom američkom administracijom, ali i sa Francuskom i Njemačkom, napravi određeni zajednički interes.

Na pitanje da li će kosovksi dijalog biti nastavljen ako Ramuš Haradinaj, koji je podnio ostavku na mjesto premijera samoproglašenog Kosova zbog poziva na Sud za zločine OVK, ponovo osvoji većinu, Dačić je rekao da je dijalog trenutno "u komi", a da li će se probuditi zavisi od reanimatora, odnosno velikih sila.

- Tu su velike geostratreške igre u pitanju. SAD ne smatraju da je pravi put kosovskog rešenja to što rade Francuska i Nemačka. Brisel čak nije bio informisan o toj inicijativi. Brisel sada čega novog šefa diplomatije. S druge strane, Francuska misli da SAD opstruiše nastavak dijaloga, odnosno da oni potpomažu Haradinaja, a SAD smatra da Nemačka gura Haradinaja - naveo je Dačić.

On je naveo da "svako optužuje svakog", ali da nastavka dijalog nema, zato što se takse ne ukidaju.

Na pitanje šta mu je poručio novi ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je juče preuzeo tu dužnost, Dačić je rekao da je prenio pozdrave ruskog predsjednika i pozvao predsjednika Srbije da učestvuje na vojnoj paradi 9. maja sljedeće godine.

- Drago mi je što je Bocan-Hračenko ovde, jer je on veliki prijatelj Srbije. Razgovarali smo u tonu da će se nastaviti prijateljski odnosi dve zemlje. Nastavljamo dobru saradnju sa Rusijom, očekujemo i novog ambasadora SAD jer želimo reavitalizaciju odnosa sa SAD, mislim oda za toima šanse - rekao je Dačić.