latinica  ћирилица
23/07/2019 |  15:32 | Autor: SRNA

Srpska "Apolo" sedmorka - ponos Zemlje

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa Dejvidom Vujićem, posljednjim iz grupe Amerikanaca srpskog porijekla koji su radili na Svemirskom programu "Apolo" šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka i poručio da je Srbija ponosna na njih i njihov doprinos tom velikom dostignuću za čovječanstvo.
Aleksandar Vučić i Dejvid Vujić - Foto: TANЈUG
Aleksandar Vučić i Dejvid VujićFoto: TANЈUG

Vučić je zahvalio Vujiću što, iako Amerikanac po rođenju, nije zaboravio svoje korijene, te što na najbolji način predstavlja srpski narod u SAD.

- Ljudi poput Vujića mnogo su učinili i čine za približavanje Srbije i SAD - istakao je Vučić.

On je rekao da je impresivno iz prve ruke slušati takva svjedočanstva i zahvalio Ambasadi SAD i ambasadoru Kajlu Skotu što su, u okviru obilježavanja 50 godina od slijetanja na Mjesec, podsjetili na zasluge srpske "Apolo" sedmorke, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Vučić je podsjetio da se ranije u Vašingtonu susreo sa Vujićem koji mu je savjetovao da se Srbija posveti digitalizaciji i modernim tehnologijama, što je sada jedan od glavnih pravaca u radu Vlade Srbije.

Vujić je prenio da je njegova porodica uvijek sa ponosom čuvala srpski jezik, vjeru i običaje, te se trudila da okupi srpsku zajednicu u njihovom gradu i šire.

On je sa Vučićem podjelio uspomene i anegdote iz rada na Svemirskom programu "Apolo" i detalje iz misije na Mjesec.