latinica  ћирилица
23/07/2019 |  15:50 ⇒ 24/07/2019 | 08:48 | Autor: RTRS

Banski dvor ponovo sija punim sjajem

Najpoznatija banjalučka kulturna ustanova i jedan od njenih simbola konačno sija punim sjajem. Završena je rekonstrukcija fasade Banskog dvora.

Banski dvor sada sija u novom ruhu. Nešto više od tri miliona maraka i osam mjeseci radova bilo je potrebno za novi izgled Banskog dvora.

Ovim je, 87 godina nakon izgradnje Banskom dvoru konačno vraćen stari sjaj. Prije fasade rekonstruisan je krov i time je riješen problem prokišnjavanja. Iako unutrašnjost Banskog dvora još čeka sjaj spoljašnjosti, za šta grad za sada nema sredstava, jedan od simbola grada na Vrbasu u odnosu na prošlu godinu sada sija.

Novac je obezbijeđen iz gradske kase, a izdašnu donaciju dala je i Vlada Republike Srpske. Ipak, dio banjalučana protivi se odluci Grada da ne uradi rekonstrukciju velikog dvoglavog orla sa grbom kraljevine SHS koji se nekada nalazio iznad ulaza u Banski dvor. Zvanično obrazloženje je da bi dvoglavi orao sa četiri ocila, šahovnicom i polumjesecom sa tri zvijezde mogao biti provokativan za mnoge građane. Osim orla, koji nije ni bio obuhvaćen projektom, sve je vraćeno u prvobitan oblik.

- Restauracija 82 kapitola, to su ovi gornji dijelovi stubova, 76 od vještačkog kamena, 6 od prirodnog i svi su rađeni sa motivima dvoglavog orla. Urađena je i restauracija svih ulaznih vrata. U protpunosti je urađena vanjska stolarija - ističe Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Banjaluka.

Nova stolarija, poput prvobitne urađena je od čamova drveta i poboljšana je termoizolacionim staklom. Sa starog maltera izuzeto je devet uzoraka na osnovu kojih su izdvojeni fragmenti originalne boje. Na osnovu sačuvanih figura rađeni su kalupi za one koje nedostaju.

- Ovo je jedan važan preduslov da Banski dvor zaživi u punom kapacitetu. Već od 1. novembra bićemo bogatiti za jedan novi prostor, za kulturne namjene, u pitanju je art bioskop. Nova kamerna scena Banskog dvora, koja će biti namijenjena prevashodno za prikaz umjetniičkih i dokumentarnih filmova. To je treća nova scena u prethodne dvije, dvije i po godine - istakao je Mladen Matović, direktor Kulturnog centra Banski dvor.

Završetak radova na obnovi biće obilježen u četvrtak simboličnim paljenjem ambijentalne rasvjete u 21 čas i koncetrom virtouza Stefana Milenkovića i Slobodana Trkulje uz pratnju simfonijskog orkestra Banjalučke filharmonije. Time će ujedno biti ozvaničena i predaja aplikacije Banjaluke za evropsku prestonicu kulture 2024. godine.