latinica  ћирилица
23/07/2019 |  15:51 ⇒ 24/07/2019 | 08:49 | Autor: RTRS

Da li su putna osiguranja luksuz ili potreba?

Putna osiguranja za vrijeme zimske ili ljetne sezone godišnjih odmora ili bilo koje vrste putovanja, moguća su putem Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, ali i osiguravajućih društava.

Za nekoga je ovaj vid osiguranja luksuz, a za druge potreba, dok za sagovornika iz priče koja slijedi, predstavlja najbolju životnu odluku.

Skijanje u Italiji, u sekundi, za Željka Batoza, pretvorilo se u borbu za život sa 40 preloma samo na rebrima, povredama glave i svih ostalih dijelova tijela. Osiguranje mu je omogućilo potpuno liječenje.

- Sva sreća pa sam imao osiguranje, i u momentu je došao helikopter kod mene i odveo me na dalje liječenje - priča Batoz.

Troškovi ovog transporta su između 5 i 7 hiljada evra, dok je njegovo kompletno liječenje u Italiji koštalo na desetine hiljada evra. Zahvaljujući adekvatnom osiguranju ove troškove nije snosio.

- Zdravstveno osiguranje je jedna vrsta osiguranja, a osiguranje od nezgode je druga vrsta osiguranja - napominje Batoz.

Osiguranje od nezgode omogućavaju osiguravajuća društva u Republici Srpskoj u okviru paketa putničkog osiguranja.

Cijena i eventualno suma osiguranja obično zavise od zemlje, tačnije geografskog područja na kome se pruža osiguravajuće pokriće, kao i rizika koji su obuhvaćeni osiguranjem.

Građani Srpske, putno osiguranje, koje podrazumijeva hitnu neodložnu medicinsku pomoć, mogu ostvariti u 17 zemalja i putem Fonda zdravstvenog osiguranja. Ovo pravo ostvaruju, dostavljanjem uvjerenja o sposobnosti za putovanje, na osnovu kojeg im Fond izdaje INO obrazac.

- U filijalama u Republici Srpskoj Fonda zdravstvenog osiguranja, INO obrazac se ne naplaćuje. Znači dođe se samo sa zdravstvenom knjižicom, uslov je da bude ovjerena, i izda se INO obrazac - ističe Dalibor Pavlović, rukovodilac Filijale Prijedor, Fonda zdravstvenog osiguranja.

U slučaju nastanka troškova tokom putovanja, prilikom pružanja hitne medicinske pomoći, osiguranik ima pravo refundiranja sredstava, ukoliko posjeduje INO obrazac.

- U slučaju da odete bez INO obrasca, neće se moći refundirati trošak - poručuje Pavlović.

Osiguranje nije obavezno, već je stvar izbora. Za sagovornika sa početka naše priče osiguranje se pokazalo kao odlična odluka.