latinica  ћирилица
23/07/2019 |  16:30 | Autor: SRNA

Zvizdić: Ne odustajem od mjesta predsjedavajućeg

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić rekao je danas u Sarajevu da će nastaviti da obavlja tu funkciju iako će početkom avgusta preuzeti i dužnost predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.
Denis Zvizdić - Foto: RTRS
Denis ZvizdićFoto: RTRS

Zvizdić je na konferenciji za novinare istakao da bi prekršio zakon kada ne bi obavljao dužnost predsjedavajućeg Savjeta ministara.

- Ponašaću se u skladu sa onim mogućnostima koje dozvoljava izborni zakon, a to je dio koji jasno precizira da se do imenovanja izvršnih funkcija mogu da obavljaju takve funkcije - naglasio je Zvizdić.

On je ukazao da nije samo on u toj situaciji, nego da je u dvostrukoj ulozi i veliki broj ministara na nivou BiH i Federacije BiH.

- Za to postoji vrlo jednostavno rješenje. Predsjedništvo BiH pošalje ime mandatara i riješili smo sva pitanja koja imaju veze sa imenovanjem novog Savjeta ministara - tvrdi Zvizdić.

On očekuje da će biti usvojen budžet institucija BiH, a da će se, ukoliko to ne bude učinjeno, nastaviti sa praksom usvajanja odluka o privremenom finansiranju.

Zvizdić je pozvao Predsjedništvo BiH da usvoji budžet i pošalje ga u parlamentarnu raspravu.

On je saopštio da na današnjoj sjednici nije usvojen Prijedlog revidirane strategije BiH za rad na predmetima ratnih zločina.

- Ona nije usvojena jer nije ažuriran bilo koji dio te strategije. Nije došlo do revidiranja strategije i ugradnje onih elemenata koji bi je učinili efikasnom - rekao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, nema odgovora na pitanje šta se desilo sa više od 300 zaključaka kojima su utvrđeni propusti u radu, a koje je definisalo nadzorno tijelo, šta se desilo sa 850 predmeta iz "A" kategorije, jer nije jasno koliko je slučajeva presuđeno, koliko ima optuženih, u kojim predmetima je obustavljena istraga, te koliko je predmeta po kojima se nikako nije postupalo.

- Dok ovakva pitanja ne budu riješena neće biti stvorene pretpostavke za usvajanje revidirane strategije za ratne zločine na nivou Savjeta ministara - poručio je Zvizdić i podsjetio da je prijedlog ove strategije bio već par puta na sjednici Savjeta ministara.

Zvizdić je rekao da su na današnjoj sjednici Savjeta ministara u tehničkom mandatu usvojena dva nacrta amandmana u vezi sa finansiranjem projekta prikupljanja i tretmana otpadnih voda u Gradiški.

- Riječ je o veoma ozbiljnom i važnom projektu čija je vrijednost oko 14 miliona evra - istakao je Zvizdić.

On je naglasio da je usvojen i Nacrt sporazuma o grantu u vezi sa šestom fazom Regionalnog stambenog programa čiji je cilj da riješi stambeno pitanje oko 5.400 domaćinstava, odnosno 14.000 lica.

- Vrijednost ove faze projekta je 14,8 miliona evra i cilj je obnova i izgradnja 235 porodičnih kuća i 380 stanova u stambenim zgradama za raseljena lica i povratnike u BiH - pojasnio je Zvizdić.