latinica  ћирилица
23/07/2019 |  18:11 ⇒ 24/07/2019 | 08:49 | Autor: RTRS

Srpska i dalje zahtijeva da Trgovska gora ne bude odlagalište radioaktivnog otpada

Odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori i dalje je glavno političko pitanje u BiH, koje bi direktno moglo da ugrozi 230 000 građana devet opština u slivu rijeke Une.

Iako Hrvatska, zvaničnu odluku najavljuje za avgust, odnosno septembar, Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada Nuklearne elektrane "Krško", 11. jula, preuzeo je od Ministarstva državne imovine Hrvatske, dokumentaciju aktivnog vojnog skladišta Čerkezovac u Dvoru. Iz Republike Srpske i danas poruka da neće odustati od namjere da osujete mogući plan Hrvatske.

U iščekivanju sastanka resornih ministara Hrvatske i Slovenije, nakon kojeg bi moglo da bude poznato da li će otpad iz Krškog biti odlagan tamo gdje je i nastao, u Vrbinama, ili odvojeno u dvjema državama, resorna ministarka Srpske Srebrenka Golić optimista je da će se Hrvatska, ipak, opredijeliti za zajedničko odlagalište. Ne bude li tako, kategorična je, Srpska neće odustati od pravne borbe.

- I mi ćemo angažovati međunarodni tim na nivou BiH koji se bavio zaštitom 230 hiljada stanovnika koji žive na tom lokalitetu gdje Hrvatska namjerava to skladištiti - rekla je Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Savjet ministara, kaže Golićeva, ne čini ništa o ovom pitanju. Samo je, kaže, Igor Crnadak, na konferenciji u Beču, stavio Trgovsku goru na dnevni red. Osim toga, formirana je radna grupa na čijem je čelu, ali joj, dodaje, nikada nije omogućeno da se obrati Savjetu ministara.

Formiranje ovog tijela, za Dragana Mektića, rezultat je koji demantuje tvrdnje da Savjet ministara ne radi ništa, ali i SNSD-ovog Staše Košarca, na kojeg se obrušio zbog izjave da je poziv lidera SDS Mirka Šarovića, Predsjedništvu BiH, da ponovo razmatra pitanje Trgovske gore i Pelješkog mosta, licemjerno dodvoravanje partnerima iz SDA.

- Nije ga bilo dugo, vaskrsao je u političkom smislu. Sad pokušava da zaglupljava i da manipuliše ovim narodom - kaže Mektić.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac ocijenio je da poziv predsjednika SDS-a Mirka Šarovića Predsjedništvu BiH da ponovo razmatra problem odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, kao i izgradnje Pelješkog mosta, predstavlja njegovo licemjerno dodvoravanje partnerima iz SDA, kao i bošnjačkoj političkoj javnosti.

Ministar Mirko Šarović, koji smatra da snage treba usmjeriti na rješavanje pitanja granice sa Hrvatskom i odlaganja otpada, ponovo je komentarisao odluku Narodne skupštine o Pelješkom mostu, ocijenivši zasjedanje kao nepotrebnu predstavu.

- Gradnja Pelješkog mosta je prije svega interes Hrvatske, ona ima interes da ga gradi a BiH i njena oba entiteta trebalo bi da interesuje izlaz na otvoreno more - napominje Šarović.

Košarac smatra da se Šarović i Mektić svojim izjavama nude čelnicima SDA kao pouzdan partner, kako kaže, u borbi protiv Republike Srpske i interesa srpskog naroda.

- Upravo onda kada se treba pokazati ustavni kapacitet Srpske, kada se treba poštovati volja građana Srpske i BiH, imamo model da Izetbegović od Šarovića i Mektića traži angžaman u smislu da su oni neki format koji bi trebalo da budu dio strukture vlasti. Oni nisu izborni pobjednici - dodaje Košarac.

Šarovićeve izjave i za Golićevu su čisto politikanstvo. Demantovala je i Mektićeve tvrdnje da Milorad Dodik, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, Trgovsku goru nije stavio na Dnevni red Predsjedništva. Kao dokaz, pokazala je
Zaključke iz marta ove godine. Njihova realizacija zanima člana Predsjedništva PDP-a Milanka Mihajlicu.

- PDP predlaže da se ovo pitanje stavi pred međunarodnu arbitražu, što podrazumijeva i tužbu zbog nepoštovanja međunarodnih konvencija - smatra Mihajlica.

- Zadnji korak je Međunarodni sud pravde koji treba da se očituje po tom pitanju, ako se Hrvatska od sedam lokacija, odluči da odlaže na ovoj lokaciji - poručila ke ministarka Golić.

I dok u BiH, Trgovska gora postaje vruće političko pitanje, Hrvatska se priprema za istražne radove, predviđene Strategijom zbrinjavanja radioaktivnog otpada. Na stranici nadležnog fonda objavljeno je da je, u tu svrhu, fond od nadležnog ministarstva preuzeo dokumentaciju aktivnog vojnog skladišta Čerkezovac u Dvoru. To je potvrdio i načelnik ove opštine Nikola Arbutina, koji nema informacije o tome da li je nešto već rađeno u kasarni.