latinica  ћирилица
23/07/2019 |  18:17 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Novi zakon daje rezultate - u Srpskoj porast prihoda od igara na sreću

Novi Zakon o igrama na sreću već daje rezultate. U prvih šest mjeseci ove godine po osnovu naknade iz oblasti igara na sreću u kasu Srpske slilo se 32 odsto više novca nego u istom periodu prošle godine. Prema podacima iz Poreske uprave - zamjerke da će novi Zakon zatvoriti kladionice i dovesti do otpuštanja radnika nisu se obistinile.

Poreska uprava je od januara do juna prikupila 17,6 miliona maraka po osnovu naknada iz oblasti igara na sreću, što je za trećinu više nego u istom periodu prošle godine. Iz Ministarstva finansija kažu da je za to zaslužan novi Zakon o igrama na sreću koji je uveo "on-lajn" kontrolu prihoda priređivača igara na sreću, na osnovu čega i plaćaju porez.

- Od trenutka usvajanja krenulo je uzlaznom linijom, a pravi efekti se očekuju tek krajem godine. Sredinom septembra imamo provođenje tehničkog dijela - istakla je Vlatka Malidžan, portparol Ministarstva finansija Republike Srpske.

U martu, kada je usvojen Zakon, Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću iznijela je niz zamjerki, a najviše se pričalo o masovnom otpuštanju radnika. Do toga nije došlo tri mjeseca nakon što je Zakon usvojen.

- Prema podacima Poreske uprave broj prijavljenih radnika u oblasti igara na sreću, završno sa 31. decembra 2018. godine i bio je 2.457 radnika, dok 30. juna 2019. broj zaposlenih 2.426, što vidimo da je skoro isti broj, tako da otpuštanja u oblasti igara na sreću nije bilo - istakao je Aleksandar Došić, direktor Republičke uprave za igre na sreću.

U Asocijaciji legalnih priređivača igara na sreću kažu da su rezultati u prva tri mjeseca trenutni i da će se nova regulativa pokazati dugoročno štetnom, kao i da će dovesti do gašenja cijele oblasti igara na sreću. I dalje tvrde da su zakonom širom otvorena vrata za monopol u oblasti elektronskih igara na sreću.

Izmjenama Zakona, Lutriji Republike Srpske omogućeno je da uspostavi monopol nad priređivanjem elektronskih igara na sreću, za šta joj je dato ovlašćenje da angažuje privatnu firmu, i to vrlo određenu, što dokazuje član 9 Uredbe
o uslovima za davanje saglasnosti "Lutriji Republike Srpske" za osnivanje preduzeća za priređivanje igara na sreću, koja propisuje da Lutrija za potrebe organizovanja elektronskih igara može izabrati domaću ili stranu kompaniju koja, između ostalog, ima godišnji promet od nevjerovatne tri milijarde evra, što je ništa drugo do namješten tender, kojim se na uštrb poslovanja domaćih licenciranih priređivača tržište prepušta stranim kompanijama.

Zakonska regulativa u okruženju vrlo je slična kao i u Srpskoj, kažu u Republičkoj upravi za igre na sreću - još jedino Srbija ima paušalno plaćanje naknada, ali i to će uskoro biti promijenjeno. U Asocijaciji kažu da je to netačno, jer u Srpskoj paušal nije ukinut, zakonski su preuzeta najgora rješenja iz Makedonije, a novi Zakon je, tvrde, u direktnoj suprotnosti sa osnovnim stavovima Evropske unije o slobodnom tržištu.