latinica  ћирилица
23/07/2019 |  18:41 ⇒ 24/07/2019 | 08:49 | Autor: RTRS

Usvojena odluka o privremenom finansiranju institucija; Nove konsultacije SDA i HDZ

Savjet ministara u tehničkom mandatu usvojio je Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH za kvartal jul – septembar, u iznosu 237.500.000 maraka.

Odluka je usvojena jednoglasno, iako su mnogi najavljivali kolaps, izjavio je ministar finansija Vjekoslav Bevanda koji je pozvao Predsjedništvo BiH da donese odluku o budžetu BiH za ovu godinu, te istakao da se nikada nije bavio blokadom.

Lideri SDA i HDZ-a BiH potvrdili su na sastanku u Sarajevu da SNSD ostaje treći partner za formiranje vlasti na nivou BiH.

Rekli su da bi u narednih sedam dana Zoran Tegeltija mogao biti imenovan za predsjedavajućeg Savjeta ministara ako ponudi program rada u kojem će, između ostalog, potvrditi da je spreman da nastavi NATO put BiH. Svjestan da u Republici Srpskoj postoji otpor prema NATO-u, Izetbegović nudi kompromis i predlaže da se članstvo u toj alijansi, ostavi za neki novi dogovor među narodima.

U danu u kojem je je Savjet ministara za 20 sekundi donio odluku o privremenom finansiranju na koju se čekalo više od mjesec dana, nenajavljeni sastanak delegacija SDA i HDZ bez trećeg partnera SNSD-a, ponudio je nove detalje o formiranju Savjeta ministara.

Od Zorana Tegeltije ,SNSD-ovog kandidata za predsjedevajućeg zatraženo je da se u budućem radu obaveže na poštovanje Ustava i postojećih zakona koji trasiraju NATO put BiH i biće izabran do kraja mjeseca.

- Po pitanju NATO, gdje je ključna stvar mislim da treba prihvatiti da se nastavi u okviru zakona pri tome mi smo spremni da prihvatimo da nema članstva u NATO u dok se ne napravi novi dogovor a do tog momenta raditi u skladu sa zakonom - rekao je Izetbegović.

Bakir Izetbegović i Dragan Čović su kao nesprovodive ocijenili najave da SDS istisne SNSD iz parlamentarne većine na nivou BiH. U SDS-u pak ne mare za takve poruke jer im je osmomjesečni neuspjeh u formiranju Savjeta ministara dao krila.

- Moguće je da Savjet ministara nećemo imati za duži period - smatra Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Drugih rješenja nema, zna se ko su izborni pobjednici i ponovo praviti asimetričnu vlast kakvu sada imamo u Sarajevu i Banjaluci, bilo bi pogubno- odgovoraju Čović i Izetbegović.

- Između HDZ BiH i SDA ima hemije, između HDZ i SNSD-a ima hemije ali da ne dođe do hemijskih procesa - navodi Čović. 

- Postoje izborni pobjednici, ja se nadam da će tu doći do nekog sazrijevanja i da ćemo povući neke poteze i ne praviti nanovu asimetričnu vlast - kaže Izetbegović.

Lideri dvije stranke razgovarali su i o situaciji u mostarskom Aluminiju i formiranju federalne vlade. Svi su se nasmijali kada je Izetbegović rekao da ne zna da je njegova supruga kandidat za federalnog premijera i da će je lično pitati da li su tačni novinarski navodi.