latinica  ћирилица
24/07/2019 |  07:23 ⇒ 11:41 | Autor: RTS

Haradinaj danas pred Specijalnim sudom u Hagu

Ramuš Haradinaj stigao je u Hag, gdje će danas biti saslušan u Specijalnom sudu za zločine koje su počinili bivši pripadnici terorističke OVK nad srpskim i nealbanskim stanovništvom. Specijalni tužilac trebalo bi da ga ispita u toku dana.
Ramuš Haradinaj (AP/ARMEND NIMANI) - Foto: AP
Ramuš Haradinaj (AP/ARMEND NIMANI)Foto: AP

Haradinaj, koji je u petak podnio ostavku na mjesto premijera samoproglašenog Kosova upravo zbog saslušanja pred Specijalnim sudom, danas će se pojaviti pred istražiteljima.

Naredni potezi suda u vezi Haradinaja nisu poznati, ali će on biti saslušan u svojstvu osumnjičenog.

Haradinaj je na svom Fejsbuk profilu napisao da je "Kosovo krenulo naprijed na evroatlantskom putu" i da je "jače nego ikada prije, na liniji mira i u sveprisutnom prijateljstvu sa Sjedinjenim Državama".

Ponovio je da je "Kosovo spremno za dijalog sa Srbijom do postizanja pravno obavezujućeg konačnog sporazuma, uključujući i uzajamno priznavanje u postojećim granicama".

Takođe, naveo je da kosovsko tržište za proizvode iz centralne Srbije može biti oslobođeno nametnutih taksi samo u zamjenu za priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova.

Haradinaj je u petak podnio ostavku zbog poziva na saslušanje. Tada je rekao da tim činom želi da "odvoji funkciju premijera od Ramuša Haradinaja".