latinica  ћирилица
24/07/2019 |  07:42 ⇒ 12:53 | Autor: SRNA

Nastavak suđenja Sakibu Mahmuljinu

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.
Suđenje Sakibu Mahmuljinu - Foto: RTRS
Suđenje Sakibu MahmuljinuFoto: RTRS

Svjedok odbrane Zijad Ljevaković je na ročištu 17. jula rekao da je bilo zanimljivo kako su strani borci mogli ući u BiH kada nije mogla proći humanitarna pomoć.

Ljevaković, koji je bio u Upravi za moral Generalštaba takozvane Armije BiH, je na suđenju Mahmuljinu pred Sudom BiH govorio o drugačijim navikama i praksi koju su donijeli strani borci.

- Nismo znali ni ko su, ni odakle su - rekao je Ljevaković i dodao da su u Upravi imali informacije da se strani borci prebacuju iz humanitarnih organizacija u vojne i obratno.

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici odreda "El mudžahedin" su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.