latinica  ћирилица
24/07/2019 |  08:33 ⇒ 09:34 | Autor: SRNA

Novi dokazi protiv Haradinaja

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da postoje novi dokazi protiv bivšeg vođe terorističke OVK Ramuša Haradinaja, koje će objelodaniti u toku sljedeće sedmice.
Haradinaj (foto: AP Photo / Visar Kryeziu) -
Haradinaj (foto: AP Photo / Visar Kryeziu)

On je podsjetio da je Haradinaju dva puta suđeno za zločine nad Srbima i nealbancima, kao i da je oba puta oslobođen, ali ističe da je situacija za njega sada drugačija.

Drecun je za RTS rekao da su navodi da su se pojavili neki novi elementi - ubistvo Albanaca koje su počinili Haradinaj i njegovi teroristi.

On je pokazao originalna dokument iz Štaba komande operativne zone Dukađin i istakao da je to izvještaj o ljudima koji su ubijeni i zbog čega su ubijeni, a riječ je o Albancima.

- Evo odgovora na pitanje, gdje su mnogi nestali Albanci. Ovaj dokument su zaplijenile naše snage bezbjednosti koji je čak i rukom pisan. U njemu je spisak 30 Albanaca. Oni su bili pripadnici policije Republike Srbije i zbog toga su i likvidirani od grupe Ramuša Haradinaja. Ne znam zašto nije pokazan sudu - naveo je Drecun.

On je podsjetio na slučaj "bunker", gdje je otkrivena masovna srpska grobnica sa najmanje desetak tijela.

- Najsurovije je likvidirana petočlana porodica sa troje djece od - 13, 16 i 17 godina. To nije jedina masovna grobnica, ima ih još. O njima se znalo i ranije ali se ćutalo, nije bilo ni riječi u prethodnim suđenjima - dodao je Drecun.

Prema njegovim riječima, KFOR je izvršio uviđaj, mjesto zločina je fotografisano, došao je i forenzički tim iz Švedske, ali je iz samo njima znanog razloga i taj slučaj, kao i mnogi drugi, stavljen u fioku.

Drecun je rekao da Beograd posjeduje i ratni dnevnik Haradinaja i da je Srbija Tužilaštvu Specijalnog suda ustupila novu dokumentaciju da bi ukazali na mogućnost podizanja optužnice na osnovu novih dokaza.

On je istakao da je u komandnoj odgovornosti Haradinaja počinjeno 987 događaja - silovanja, ubistva, masakriranja.

- Utvrdili smo da je u operativnoj zoni Dukađin teroristička OVK tada bila podijeljena na šest, odnosno sedam operativnih zona. Zonom Dukađin, dio Metohije, je komandovao Ramuš Haradinaj, a 131. brigadom u toj zoni Daut Haradinaj. U toj zoni je bilo najviše zločina. Utvrdili smo preko 987 događaja, mučenja, ubistva, silovanja, kidnapovanja - rekao je Drecun.

Ramuš Haradinaj stigao je u Hag, gdje će danas biti saslušan u specijalnom sudu za zločine koje su počinili bivši pripadnici terorističke OVK nad srpskim i nealbanskim stanovništvom.