latinica  ћирилица
24/07/2019 |  10:07 ⇒ 12:54 | Autor: RTRS

Apel poslodavcima da zaštite zdravlje radnika

Povodom najavljenog toplotnog talasa koji će, prema meteorološkim prognozama, zahvatiti i Republiku Srpsku, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, apeluje na sve poslodavce da, zbog izuzetno visokih temperatura vazduha, izvrše preraspodjelu radnog vremena i tako zaštite zdravlje radnika.
Radnici - Foto: RTRS
RadniciFoto: RTRS

S obzirom da u zakonodavstvu Republike Srpske nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uslova rada radnika na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima, kao što je velika vrućina, a nije propisano ni pri kojim bi mikroklimatskim uslovima poslodavci trebalo da obustave radove zbog postojanja opasnosti po život i zdravlje radnika, Ministarstvo poziva sve poslodavce Republike Srpske da radno vrijeme na otvorenom prilagode vremenskim uslovima i tako zaštite zdravlje svojih radnika.

- Nesporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povređivanja radnika. Međunarodni standard ISO 7243 definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visokih teperatura, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo apeluje na poslodavce da primijene ovaj standard i da izvrše preraspodjelu radnog vremena, na način da se radnici ne nalaze na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, uz napomenu da je i za rad u zatvorenim prostorijama potrebno obezbijediti rashlađivanje prostorija kako bi se zaštitilo zdravlje radnika.

Napominje se da su u skladu sa pomenutim standardom i u zavisnosti od utvrđenog toplotnog indeksa koji je mjerodavan za uslove rada na otvorenom, u uslovima visokih temperatura predviđeni načini izvođenja radova i mjere rada za date uslove, kao i preporuke za poslodavce i radnike vezano za prevenciju koje će pomoći da se rizik od izloženosti visokim temperaturama na radnom mjestu svedu na najmanju moguću mjeru.

Navodi se da se te mjere odnose na blagovremenu organizacija posla u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima, što obuhvata preraspodjelu radnog vremena, rotaciju poslova, izbjegavalje rada u najtoplijem dijelu dana (od 11.00 do 15.00 časova,), uvođenje dodatne radne snage kod ekstremnih uslova, osiguranje odgovarajuće rashlađene prostorije za odmor, te nošenje lagane zaštitne odjeće i obuće.

- Preporučuje se Republičkoj upravi za inspekcijske poslove da češćim obilascima poslodavaca čija se djelatnost odvija na otvorenom prostoru, kontroliše da li se poslodavci pridržavaju preporuka Ministarstva i da li organizuju rad na način da zaštite zdravlje radnika - ističe se u saoptenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da su isti apel uputili i početkom juna.