latinica  ћирилица
24/07/2019 |  11:33 ⇒ 13:31 | Autor: RTS

Haradinaj saslušan u Hagu: Rečeno mu da ne iznosi detalje u javnost

U Specijalnom sudu za ratne zločine koje su počinili pripadnici terorističke OVK sa sjedištem u Hagu završeno je saslušanje premijera privremenih prištinskih institucija u ostavci, Ramuša Haradinaja, koji je poziv dobio kao osumnjičeni.
Ramuš Haradinaj (Foto: AP Photo/Michaeld Corder) -
Ramuš Haradinaj (Foto: AP Photo/Michaeld Corder)

Haradinaj je novinarima ispred zgrade tužilaštva rekao da je na saslušanje pozvan kao osumnjičeni i da mu je tužilaštvo savjetovalo da ne govori o toku ispitivanja.

- Pravni savjet je bio da ne ulazimo u druge rasprave, već da se branim ćutanjem. Ne znam što su me pozvali, htio sam objašnjenja za moju ulogu u OVK - rekao je Haradinaj prištinskim medijima u Hagu koji prate njegov odlazak u sud.

- Ispunio sam zakonsku obavezu kao osumnjičeni. Dobio sam pravni savjjet da ne govorim za ono što su me pitali. To su zakonske procedure koje ne skrivaju nešto od javnosti, ali kako mi zakon ne dozvoljava - dodao je Haradinaj.

Istakao je da će se vratiti na Kosovo, kao i sve druge kolege u politici, da služi građanima.

Haradinaj se u tužilaštvu zadržao oko sat vremena.

Novinari nisu mogli da prisustvuju ispitivanju niti da uđu u zgradu tužilaštva, jer je istraga zatvorena za javnost.

Nije poznato za koje se zločine sumnjiči, jer tužilaštvo odbija da saopšti informacije o tome, naglašavajući da istraga nije javna.

Prethodno, sud je saslušao bivšeg predsednika samoproglašenog Kosova i portparola terorističke OVK, Јakupa Krasnićija, prenijeli su prištinski mediji.

Kosovo pres prenosi da Krasnići nije rekao da li ga je Specijalno tužilaštvo pozvalo kao svjedoka ili osumnjičenog, ne navodeći ni da li je Krasnićijevo saslušanje u tom sudu završeno ili će biti nastavljeno i sutra.

Specijalizovno tužilaštvo kojim od septembra prošle godine rukovodi američki tužilac DŽek Smit nadležno je za istraživanje ratnih zločina počinjenih na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2000. godine.

Prema Zakonu o Specijalizovanim vijećima i Specijalizovnom tužilaštvu, prilikom ispitivanja, Haradinaj jeprvo upoznat sa svojim pravima, među kojima je i pravo da ne iznosi odbranu - da se brani ćutanjem, što je on i iskoristio.

Da se odlučio da iznese svoju odbranu, to je moglo da potraje dan, dva u zavisnosti od toga šta bi imao da kaže.