latinica  ћирилица
24/07/2019 |  11:38 ⇒ 12:30 | Autor: SRNA

Bijeljina: Smanjen broj krivičnih djela i veći broj rasvijetljenih

Na području Policijske uprave Bijeljina ukupan broj krivičnih djela za šest mjeseci ove godine smanjen je za devet odsto u odnosu na isti period lani.

<em>Načelnik Policijske uprave Bijeljina Žarko Ćosić rekao je na konferenciji za novinare da je u posmatranom periodu smanjen i broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira za oko 17 odsto.

- Ostvareni su bolji rezultati u borbi protiv svih vidova opšteg kriminaliteta u odnosu na isti period 2018. godine, te je u isto vrijeme povećan i koeficijent ukupne rasvijetljenosti, koji iznosi oko 70 odsto - dodao je Ćosić.

On je apelovao na građane da zaštite svoju imovinu i prilikom odlaska na odmor, te napomenuo da je u proteklom periodu evidetiran veći broj krađa motornih vozila koja su bila otključana, sa ključevima u bravi.

Ćosić je naveo da je u posmatranom periodu ukradeno 18 vozila manje vrijednosti, od kojih najviše "golfova", a pronađeno je njih 17. Utvrđeno je da su veći broj ovih krivičnih djela počinila lica čiji su inicijali A.K. i A.A, koji su povratnici u vršenju krivičnih djela.

On je apelovao i na poljoprivrednike i šumske radnike da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima na otvorenom, s obzirom na izuzetno visoke temperature ovih dana koje pogoduju širenju vatre, koja može ugroziti ljudski život i imovinu.

Načelnik Sektora policije Stjepan Terzić naveo je da je smanjen za 17 odsto broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira, koji je iznosio 203 za razliku od 245 takvih slučajeva u istom periodu prošle godine.

Prema njegovim riječima, najzastupljeniji su tuča i fizički napadi - 94 slučaja, svađa i nepristojno i drsko ponašanje 52 slučaja, vrijeđanje drugog lica 40 slučajeva, te ometanje državnih organa u vršenju javnih funkcija 30 slučajeva.

- Ugrožavanje bezbjednosti prijetnjom napada na život i tjelo zabilježen je u 22 slučaja - dodao je Terzić.

Načelnik Odjeljenja krim-policije Policijske uprave Bijeljina Srđan Gajić rekao je da su u oblasti zloupotrebe droga otkrivena 32 krivična djela, a podneseno 20 izvještaja protiv 25 lica.

- Otkrivenost tih djela u odnosu na isti šestomjesčni period prošle godine je veći za 6,7 odsto, a broj prijavljenih veći je za 3,8 odsto - naveo je Gajić i dodao da je, pored toga, evidentirano 67 prekršaja iz ove oblasti.

U prvih šest mjeseci pronađena 762 migranta

Na području u nadležnosti Policijske uprave Bijeljina u prvih pola godine pronađena su 762 migranta koja su ilegalno prešla granicu, rekao je načelnik Policijske uprave Žarko Ćosić.

- Najviše ih je porijeklom iz Pakistana, Avganistana i Iraka - rekao je Ćosić danas na konferenciji za novinare.

Ćosić je dodao da očekuje da će tokom ljeta priliv migranata biti povećan.

- Migranti nisu počinili nijedno krivično djelo na našem području, što potvrđuje da uspješno obavljamo svoje poslove - ocijenio je Ćosić.