latinica  ћирилица
24/07/2019 |  12:58 ⇒ 12:58 | Autor: SRNA

"Brankovo kolo" od 6. do 16. septembra

 Јedna od najvećih pjesničkih manifestacija u Srbiji "Brankovo kolo" biće održana od 6. do 16. septembra u Sremskim Karlovcima, Stražilovu i Novom Sadu, a proticaće u znaku 195 godina od rođenja Branka Radičevića.
Brankovo kolo - Foto: ilustracija
Brankovo koloFoto: ilustracija

Ovogodišnju, 48. manifestaciju, otvoriće istaknuti pjesnik Milan Nenadić besjedom o najvećem srpskom pjesniku lirskog romantizma Branku Radičeviću, najavljeno je iz Kulturne institucije "Brankovo kolo", koja je organizator ove manifestacije.

Svečana ceremonija otvaranja "Brankovog kola" biće održana u Sremskim Karlovcima u najstarijoj srpskoj Karlovačkoj gimnaziji.

"- Na ceremoniji otvaranja Nenadiću će za ukupno pesničko delo biti uručeno najviše priznanje manifestacije `Statueta Branka Radičevića`, rad vajara Јovana Soldatovića - istaknuto je u saopštenju.

Za Nenadića će tokom trajanja pjesničke manifestacije u novosadskoj Gradskoj biblioteci biti upriličeno i pjesničko veče pod nazivom "Tako govore pesnici".

Ovu manifestaciju su do sada besjedama otvarali najpoznatiji pjesnici i pisci poput Stevana Raičkovića, Desanke Maksimović, Miroslava Antića, Matije Bećkovića, Milovana Vitezovića...

Branko Radičević /1824-1853/, uz Јovana Јovanovića Zmaja i Lazu Kostića, važi za jednog od najvećih srpskih pjesnika evropskog lirskog romantizma.

Za života je napisao svega 54 četiri lirske i sedam epskih pjesama, dva odlomka epskih pjesama, 28 pisama i jedan odgovor na kritiku.

Radičević se od 1835. do 1841. godine školovao u Karlovačkoj gimnaziji.