latinica  ћирилица
24/07/2019 |  13:47 | Autor: RTRS

Olakšana procedura prijave preduzeća

Brže, jednostavnije i povoljnije procedure prilikom registrovanja preduzeća trebalo bi da daju željene rezultate, pa se tako očekuje da Republika Srpska sa unesenim izmjenama u poslovanju u narednom periodu postane mjesto optimalnijeg poslovnog ambijenta.
Računar - Foto: ilustracija
RačunarFoto: ilustracija

Takvo stanje trebalo bi, pored efikasnijeg poslovanja domaćih subjekata, obezbjediti i atmosferu na tržištu Republike Srpske koja bi bila primamljivija stranim ulagačima.

Nakon što je registracija poslovnih subjekata posredstvom jednošalterskog poslovanja dala očekivane rezultate, sa ciljem poboljšanja komunikacije među institucijama, brže razmjene i pristupa podacima, Republika Srpska je ušla u drugu fazu prijave privrednih subjekata, ali ovaj put elektronskim servisima.

Ovakav način registracije privrednih subjekata trebao bi da korisnike poštedi komplikovanih i dugotrajnih procedura koje prate proces prijave preduzeća, te da im omogući jednostavni i efikasniji model u skladu sa evropskim i svjetskim standardima.

Ovakve izmjene predviđene su mjerama Ministarstva privrede i preduzetništva radi unapređenja poslovnog okruženja, a idejne osnove sadržane su u Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata, kao i u Informaciji o realizaciji projekta registracije poslovnih subjekata online, usvojene na posljednjoj sjednici Vlade Republike Srpske.

Iz Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske poručuju da će se, realizacijom ovog dijela reforme, lica koja namjeravaju da posluju u Republici Srpskoj biti u prilici da elektronskim putem, uz minimalne novčane troškove i za kratko vrijeme, na jednostavan i lak način registruju poslovanje u formi privrednog društva i preduzetnika.

Oni dodaju da se razlozi za donošenje ovih zakona mogu tražiti u potrebi reforme registracije privrednih subjekata sa ciljem olakšica koja će privrednim subjektima olakšati proces registracije.

Podršku ovakvom vidu poslovanja pružili su i u Uniji udruženja poslodavaca, gdje očekuju da će se primjenom ovog modela u praksi uvećati broj novoosnovanih poslovnih subjekata, a time i priliv investicija u Republici Srpskoj, te da će se poboljšati pozicija BiH na Doing Business listi.

- Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske svakako podržava nastojanja koja idu u pravcu digitalizacije, ne samo procedura registracije poslovnih subjekata, nego i uopšte digitalizacije uprave, ekonomije i obrazovnog sistema. Cilj ovih izmjena je pojednostavljenje procedure registracije poslovnih subjekata odnosno početak uspostavljanja sistema elektronske uprave i osnova za uvođenje novih elektronskih servisa za poslodavce i građane - rekao je Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

On je objasnio i kako će ova procedura izgledati u budućnosti.

- Stranka koja ima u planu početak poslovanja dobiće svoj elektronski sertifikat, što će predstavljati njegov digitalni identitet, a neophodno je u postupku registracije. Prijava se podnosi na elektronskom obrascu na internet adresi bizreg.esrpska.com. Nakon što sud po podnesenoj prijavi izvrši upis poslovnog subjekta u registar, podnosilac može u formi elektronskog dokumenta preuzeti rješenje koje je potpisano elektronskim potpisom, a koje mu je neophodno radi obavljanja poslovne djelatnosti - dodaje Aćić.

On ističe i to da je bitan preduslov za realizaciju ove aktivnosti završetak procedura na uspostavi institut digitalnog potpisa i digitalnog dokumenta.

- Izmjene propisa koji regulišu digitalni potpis i dokument takođe prate i aktivnosti na uspostavljanju online registracije i mi očekujemo da će u skorijem periodu biti završene sve aktivnosti kada su u pitanju online registracija i digitalni potpis - naveo je Aćić.

Pored ušteđenog vremena, korisnicima će ovaj process biti olakšan i u smislu uštede novca, jer će na ovaj način proces registracije biti jeftiniji i do nekoliko stotina KM, a za sam proces potrebno je izdvojiti nekoliko dana.

Izvor: banjaluka.net