latinica  ћирилица
24/07/2019 |  15:28 ⇒ 15:34 | Autor: SRNA

Srpski vojni specijalci obučeni da prvi odgovore na sve izazove

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da su specijalne jedinice Vojske Srbije spremne i obučene da prve odgovore na sve bezbjednosne prijetnje.
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

Vulin je u Nišu rekao, nakon obilaska završnog dijela obuke u ljetnjim uslovima pripadnika 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade u kasarni "Narednik-pilot Mihajlo Petrović", da se Vojska Srbije oprema, naoružava i jača u svim svojim segmentima.

On je naveo da je ova specijalna brigada jedan od najznačajnijih dijelova Vojske Srbije, koja prva treba da odgovori na udar, kao i na terorističke prijetnje, ali i da sačuvaju narod gdje god da je to potrebno, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

- Vojska Srbije, u skladu sa naređenjem i instrukcijama vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića posebno obraća pažnju na naše specijalne jedinice, obezbeđuje materijalna ulaganja i da njihove zarade budu više nego kod ostalih, ali i da njihove obaveze budu značajno više nego kod ostalih pripadnika Vojske - naglasio je Vulin.

Prema njegovim riječima, tokom današnjeg obilaska uvjerio se u njihovu izuzetnu obučenost, kao i da koriste najnoviju opremu u skladu sa najvišim svjetskim standardima.

Komandant Specijalne brigade Vojske Srbije brigadni general Miroslav Talijan istakao je da je današnji obilazak bio prilika da se sagleda sva složenost selektivne padobranske obuke i spremnost polaznika koji su uspješno savladali sve dijelove obuke na zemlji i potrebna testiranja, a očekuju ih samo padobranski skokovi koji će uslijediti.

- Uz sagledavanje ove najsloženije vrste obuke u našoj vojsci imali smo priliku da vidimo i ostatak obučavanja alpinističkih grupa prilikom dejstva na zaposednuti objekat i prilikom spasavanja u akcidentnim situacijama - naglasio je Talijan.

Vulin je, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, obišao i Centar za obuku padobranaca, u kome su demonstrirani pakovanje padobrana i rad na podveznom sistemu.

Vulin i Mojsilović prisustvovali su i pripremama padobranaca za skok u okviru selektivne obuke izviđačkih jedinica, jedinica vojne policije i "Kobri".

Padobranci su takođe demonstrirali, u okviru obuke u ljetnjim uslovima, i spuštanje niz veračko uže u urbanim uslovima.